Fjärdeklassare målar vykort för hållbar handel

 

archive_img2378_2af7f267-3416-4353-81e9-17152e0a38bc

SKURUP. Nu ska Skurups fjärdeklassare göra julkort med inspiration av hållbar utveckling. Genom att eleverna får tävla om pengar till klasskassan hoppas Fairtrade City Skurup på ett ökat intresse för hållbarhetsfrågor.

Skurups kommun är sedan 2014 en så kallad Fairtrade city. I år är det första gången som en aktivitet riktats mot skolelever. Det är styrgruppen bakom Fairtrade city Skurup som står bakom tävlingen, som är en av årets fyra informationsaktiviteter om rättvis handel.

– Att vara en diplomerad Fairtrade city är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, det är ett enkelt sätt att bidra till en bättre värld, säger Sara Östberg, Energi- och klimatrådgivare i Skurups Kommun.

Nu ska Skurups fjärdeklassare skriva och måla julkort med inspiration av FN:s globala mål och organisationen Fairtrades arbete för bättre arbetsförhållanden runt jorden. Alla elever i årskurs fyra har fått omålade vykort utdelade, som de sedan har en månad på sig att färdigställa. 

När styrgruppen för Fairtrade City Skurup beslutade om årets aktiviteter ville de komma på något som involverade skolelever.

– Att utlysa en tävling verkade som ett bra sätt att engagera eleverna, och på så sätt öka medvetenheten om hållbar och rättvis konsumtion globalt, säger Sara Östberg.

Vinnarna kommer att presenteras den andra november av en jury bestående av representanter från styrgruppen. Samtidigt får alla elever ställa ut sina alster på biblioteket i samband med julskyltningen. Första pris är 1000 kr till klasskassan och smoothies till hela klassen, andra pris är 500 kr till klasskassan.

Text: Elle Kari Karlsson

Foto: FN