Västeräng sätter gården i kläm

"Vi har en bra dialog med kommunen, de har varit hänsynsfulla kring våra intressen." säger Jan-Owe Modéer som bor på gården. I nuläget planerar han och hustrun Ann Modéer att bo kvar.

”Vi har en bra dialog med kommunen, de har varit hänsynsfulla kring våra intressen.” säger Jan-Owe Modéer som bor på gården. I nuläget planerar han och hustrun Ann Modéer att bo kvar.

SKURUP. Ann och Jan-Owe Modéer bor på Saritslövs Gård sedan fem år tillbaka. För tillfället är de omgärdade av åkrar, med en lång allé som leder upp till gården. Snart kommer omgivningen förvandlas när det nya området ”Västeräng” ska börja byggas.

Läs också: Snart går startskottet för Skurups nya stadsdel

300 bostäder ska byggas och första inflytt beräknas till 2021.

– Objektivt kan vi se att kommunen gör alldeles rätt i att bygga här, men subjektivt är det naturligtvis lite jobbigt. Vår halvt isolerade tillvaro bryts och det hade vi inte räknat med när vi flyttade hit, säger Jan-Owe Modéer.

För fem år sedan lämnade paret Täby, de hade längtat efter att flytta till Skåne under en lång tid. Det var i januari i år som de först fick reda på kommunens plan att bebygga åkern.

– När vi flyttade hit fanns det inte i kommunens planläggning på något sätt, de ägde inte ens marken. Vi fick reda på byggplanerna via en kompis som läst om det i en lokaltidning och mailade artikeln till oss, säger Jan-Owe Modéer.

Tankarna på att sälja gården och flytta har kommit och gått för paret. Men för närvarande lutar det åt att de bor kvar. Liknande gårdar med lika bra läge är svårt att få tag på nu för tiden.

– Vi älskar vår gård och det är bra med stora utrymmen när barn och barnbarn kommer på besök, säger Ann Modéer.

Ett bud från kommunens sida har ännu inte kommit, men en värdering av gården är beställd. Kommunens planarkitekt Julia Andersson Thysell menar att det finns stora möjligheter att använda sig av gården om ett köp blir aktuellt.

– Vi vill absolut att gården ska finnas kvar, det är en gammal gård med historia. Om vi köper den vill vi göra något med den men vi vet inte vad, säger planarkitekten Julia Andersson Thysell.

Paret Modéers hem är en av de fem gårdar som Rutger Macklean lät bygga på 1790-talet när han bodde på Svaneholms slott, som en del av den skiftesreform han kämpade för.

– Vi har en bra dialog med kommunen, de har varit hänsynsfulla kring våra intressen, säger Jan-Owe Modéer.

Paret har haft tre, fyra möten med kommunen det senaste året där de fått komma med sina åsikter och synpunkter.

– Resultatet av det får vi se vid samrådet med politiker, säger Jan-Owe Modéer.

Kommunen har ännu ingen tidsplan för när ett eventuellt köp skulle genomföras.

LÄS OCKSÅ: Blandade känslor för bygget av ny stadsdel

Text: Sofia Ekhem
Foto: Lovisa Svedlund