Svensk världspremiär i Skurup

Peter Eyermann och Cäth Green är ansvariga för Smart Little Village.

Peter Eyermann och Cäth Green, huvudansvariga för Smart Little Village.

SKURUP. I slutet av november inleds den stora konferensen Smart Little Village i Skurup. Kommunen och arrangörerna hoppas att det lokala näringslivet ska få ett lyft och att småkommuner ska få mer inflytande i regionen.

På Restaurang Rutger i Skurup är det många människor i rörelse på fredagsförmiddagen. I lunchvimlet finns bland andra Peter Eyermann och Cäthe Green, huvudansvariga för konferensen Smart Little Village. Tillsammans med en filmstudent från Malmö Högskola spelar de in en film inför projektet.

—Det handlar om att sätta Skurup på kartan. Vi menar att mindre orter och städer är en oerhört viktig del av Sveriges framtid, säger Peter Eyermann.

Smart Little Village är ett inspirationsforum som främst syftar till att göra små orter och städer mer attraktiva för boende, näringsliv och andra aktörer att investera och verka inom. Flera regionala, nationella och internationella aktörer är inbjudna som talare till konferensen.

—Konferensen är den första av sitt slag och det börjar med Skurup, säger Peter Eyermann.

Han förklarar att intresset för kommunen väcktes efter att han och Tommy Larsson påbörjade projektet Wake Up Skurup för två år sedan. Ett projekt som drevs igång för att väcka liv i en kommun som trots sina två tågstationer inte växte. Sedan dess har kommunen klättrat allt högre i undersökningar om tillväxt och lokalt företagsklimat.

LÄS MER: Skurups kommuns lokala företagsklimat gynnsamt enligt ny statistik

— Under projektets gång utvecklades ett förhållande till Skurup och man lärde känna folket. Det händer verkligen grejer i kommunen, säger Peter Eyermann.

Idén om konferensen tog form och tillsammans med Henrik Lundblad, näringslivsstrateg i Skurups kommun, lades förslaget fram att genomföra Smart Little Village.

—Vi på kommunen är positivt inställda till att konferensen ska ske i just Skurup. Det är väldigt spännande. Antingen så skickar man Skurupsborna till konferenser i Sverige och utlandet, eller så tar vi utlandet och det spännande i dessa konferenser till Skurup. Vi vill engagera oss i lokalsamhällets utveckling och stärka samarbetet med hela regionen men främst handlar det om att sätta Skurup på kartan, förklarar Henrik Lundblad.

Cäthe Green, projektledare för Smart Little Village, förklarar att konferensen främst riktar sig till företag och kommunala tjänstemän men att alla är välkomna. Anmälan kostar några tusen kronor men de senaste veckorna har det trots börjat komma in anmälningar från flera håll.

— Det är en viktig händelse för Skurup och därmed är det också viktigt att det går bra. Vi hoppas att det blir en mångfaldig publik så att budskapet når ut till personer och företag som sitter i liknande situationer även i andra mindre städer och orter, säger Cäthe Green.

Smart Little Village går av stapeln i Skurups Sparbank Arena 22-23 november och flera nationella och internationella talare kommer vara på plats.

Text & bild: Teodor Dimblad