Biblioteken erbjuder mer än böcker

Trots obemannade tider och färre besök tror inte Anna Gustafsson att att behovet av personal minskar.

Trots obemannade tider och färre besök tror inte Anna Gustafsson att att behovet av personal minskar.

SKURUP. Trenden i landet är att bibliotek har färre besökare. Däremot förekommer fler aktiviteter och utlåningen av e-medier ökar. Med barnaktiviteter, författarbesök och annat kul vill biblioteken i Skurups kommun skapa mervärde åt besökarna.

Med evenemang lockar biblioteken fler besökare.

Anna Gustafsson är bibliotekarie och menar att så kallade ”öppna bibliotek” är populära just nu. Biblioteken i Skurup har samarbete med fem andra kommuner, och av dem var Skurup först med att öppna upp Rydsgårds bibliotek i december 2014.

− Det är väldigt många som är positiva, sen har vi ju bemanningen kvar som vanligt. Så det finns service att få om det är något speciellt man vill ha, säger Anna Gustafsson.

I snart tre år har besökarna kunnat komma till biblioteket i Rydsgård fram till klockan tio på kvällen. Personal finns på plats tre dagar i veckan, men stora delar av veckan är biblioteket obemannat. Skälet till att ha utökade öppettider är enligt Anna Gustafsson att öka tillgängligheten.

− Att man kan låna när man vill, sitta och studera och vara där på kvällen. De som pendlar kan gå dit senare med sin familj när det passar just dem. Det handlar om flexibilitet, säger hon.

Med längre öppettider hoppas fler bibliotek på en ökning av besöksantalet. Anna Gustafsson tror att inte lika många kommer till biblioteken för att man kan göra mycket hemifrån, så som att både låna och läsa e-böcker. Men hon menar att biblioteken i Skurups kommun klarat sig rätt bra från den negativa trenden. Utöver utlåning och lämning som sker mycket på egen hand, är mycket av verksamheten som drivs på biblioteken i kommunen till för att ge något mer till besökarna.

− Vi försöker få ut det vi gör på olika sätt, via tidningar och vår hemsida. Sen är det pengarna som inte alltid räcker, det är dyrt med annonser, säger Anna Gustafsson.

Tidigare i höst kom fackförbundet DIK ut med en rapport om att hot och stök ökar på biblioteken. Personal önskar bland annat ökad närvaro av väktare och stopp för ensamarbete. På biblioteken i kommunen är detta inte ett problem. På det ”öppna biblioteket” kommer man in med en pinkod så personalen kan alltid se vilka som varit där, förutsatt att ingen släpper in obehöriga. Men inte heller under de obemannade tiderna är det stökigt.

− Det är nog ett större problem i stora städer, säger Anna Gustafsson.

Text: Sara Wizén
Foto: Pixabay