Skolan vägrar slöjförbudet – utsatta för hot och trakasserier

Personalen på Prästamosseskolan har tagit emot hotfulla telefonsamtal, mail och vykort kopplade till kommunens nya slöjförbud.

Skurups slöjförbud väcker starka känslor, bland annat på Prästamosseskolan. Bild: arkiv.

SKURUP. Prästamosseskolans personal har under de senaste veckorna mottagit både dödshot och kränkande meddelanden. I hoten anklagas de för att motarbeta kommunens nyinrättade slöjförbud. Polisen hanterar nu ärendet, och runt om i landet fortsätter slöjförbudets legitimitet att diskuteras.

Under januari och februari har ett antal hot riktats mot personal på Prästamosseskolan. Det rör sig om dödshot och hatfulla meddelanden om både rektorerna på skolan och muslimer i allmänhet, rapporterar Ystads Allehanda. I hoten beskylls skolpersonalen också för att strida mot det nya slöjförbudet i kommunen. Hoten ska ha inkommit via telefon och mail. Skolans rektor, Mattias Liedholm, har även fått vykort och brev skickat hem till sig enligt Ystads Allehanda. Efter att en man hade ringt och dödshotat biträdande rektor på skolan bestämde de sig för att göra en polisanmälan gällande olaga hot.

Polisen är i nuläget förtegna om hur de arbetar vidare med fallet.

– Polisen i Ystad kommer att hantera anmälan under veckan. Då kommer vi bestämma hur vi ska arbeta vidare med ärendet. Mer kan jag inte säga just nu, förklarar förundersökningsledare Claudia Erlandsson.

Rektor Mattias Liedholm vill inte kommentera ärendet på grund av de störningar skolan har haft i sin verksamhet. Han har tidigare uppgett till Aftonbladet att han ställer sig kritisk till slöjförbudet, och att ingen elev ofrivilligt ska behöva ta av sig slöjan så länge han är i tjänst.

Förbudet som skapar debatt
Det var i december förra året som Skurups kommun röstade igenom ett förbud mot huvudduk i kommunens grund- och förskolor. Förbudet gäller både barn och personal. Enligt Sverigedemokraterna i Skurup, som författade motionen, handlar frågan om jämställdhet i skolan och att skydda kvinnor från förtryck.

När och hur beslutet ska genomföras i praktiken är ännu oklart, men det har väckt starka reaktioner. I januari anordnade föreningen Malmös unga muslimer en manifestation mot slöjförbudet utanför kommunhuset i Skurup. Uppskattningsvis deltog 250 personer i aktionen.

Huruvida ett slöjförbud är förenligt med svensk lag eller inte har debatterats vilt både lokalt och nationellt. När Skolverket tidigare har tittat på frågan kom myndigheten fram till att det inte är förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan. Skolverket har däremot inga verktyg för att förhindra sådana beslut i landets kommuner.

Text: Alice Mutambala