SKURUPS FREDSPRIS: ”Blir något festligare än fiskpinnar ikväll”

Utdelningen_insida

SKURUPS NOBELPRIS. Rapporterna om främlingsfientlighet på Nils Holgerssongymnasiet har duggat tätt. Därför bestämde sig lärarna på transportprogrammet för att deras elever skulle köra mat och kläder till flyktingar. Nu får de Skurupspostens fredspris.

Hur känns det att få Skurupspostens fredspris?
– Det känns hedrande, faktiskt. Det är roligt att någon visar uppskattning för att vi ansträngt oss. Skolan har tyvärr dåligt rykte, men det sker också många bra saker här. Så det är fint att någon uppskattar det, säger Hans Gunnerdal, yrkeslärare på transportprogrammet.

Vad har ni gjort?
– Det började med att jag gick förbi fotbollsklubben IFK Klagshamns klubbstuga och såg att den var full med kläder och mat, från golv till tak alltså. Det skulle skickas till flyktingarna nere i Europa och Mellanöstern.

– Sen snackade jag med en av volontärerna och fick reda på att de behövde hjälp med att transportera allt till Malmö. Så då tänkte jag att här måste vi på transportprogrammet hjälpa till.

Hur hjälpte ni till?
– Vi åkte dit med två lastbilar och började lasta. Vi ordnade en langningskedja ut till bilarna och fyllde dem. I två dagar var vi där och körde fram och tillbaka.

Var hamnade lasten till slut?
– En stor del skickades till Makedonien där läget var väldigt allvarligt just då. Det som inte kunde skickas dit delades ut till behövande flyktingar i Malmö.

Varför valde ni att göra det här?
– Dels var det ett ypperligt utbildningstillfälle. Men mest var det för att göra en integrationsinsats och jobba med elevernas värdegrund.

Hur då?
– Tyvärr är det ju så att skolan har fått ett dåligt rykte. Det finns en del främlingsfientlighet här och SD fick ju 80 procent av rösterna i ett skolval. Så vi såg det här som ett sätt att integrera våra elever i samhället, som det faktiskt ser ut.

Hur reagerade eleverna?
– En elev vägrade åka. Han sa att det stred mot hans principer. Men vi övertalade honom att hänga med och det gjorde han till slut. Till slut tror jag att de flesta tyckte det kändes bra att hjälpa till.

Ska ni fira ikväll?
– Planen var ju att käka fiskpinnar till middag, men jag tror att det får bli något finare. Haha!

Text: Gustav Wirtén
Foto: Josefin Nilsson

Läs om alla Skurupspostens Nobelpris här:

Skurupspostens Nobelpris i Medicin 

Skurupspostens Nobelpris i Kemi

Skurupspostens Nobelpris i Litteratur

Skurupspostens Nobelpris i Fredspriset

Hans och Mikael2