Smak av Skurup: Sushi och inga sura miner

En vegetarisk sushi och en med fisk.

Sushibitar utplacerade hipp som happ – en vegetarisk och en med fisk. Foto: Nina Kartal

SKURUP. Soja, soppa och sashimi. Det är med en dröm om izakayas och nätta sushibitar på rullband som Smak av Skurup beger sig till Södergatan 22.

Ett stenkast från Skurups station ligger Daisuki Sushi. Mitt i centrum, men ändå avskilt från livet på stationen och Stora Torggatan. Där gömmer sig Daisuki sushi mellan solarium och frisörsalonger.

Dai suki. Jag älskar dig, på japanska.

Det är lunchtid och inne på restaurangen sitter ett sällskap och äter och en ensam person väntar på sin avhämtning. Daisuki Sushi verkar vara ett typiskt take away-ställe.

Personalen består idag av två personer och de har fullt upp bakom disken. Vi tar därför ett bord och går sedan själva fram och säger hej. Menyer ligger framme och vi beställer varsin 8-bitarsmeny – en med fisk och en vegetarisk.

Självservering av misosoppa som ingår i lunchen.

Umami i en skål! Misosoppan var det bästa med Daisuki Sushi. Foto: Nina Kartal

Trots att buljongen i originalversion görs på torkad fisk, är misosoppan på Daisuki sushi vegetarisk. Det är ändå en ljuvlig misosoppa som möter våra smaklökar. Den har ett djup som bara umamin, den femte grundsmaken, kan framkalla. Soppan ingår, som sig bör, i lunchmenyn.

På borden står ätpinnar, soja och skålar prydligt utplacerade. Pinnarna är inte de träiga man får när man köper hem mat, utan nätta med traditionella japanska motiv.

Efter ca 10 minuter får vi vår lunch serverad till bordet. Att sushin tagit tid beror nog på att den har rullats efter beställning.

Båda rätterna består av 4 stycken nigiri och 4 maki. Utöver det får vi varsin klick wasabi och inlagd ingefära – precis vad man väntar sig av snabbmatssushi i Sverige.

Vegetarianen i sällskapet valde att byta ut sin nigiri toppad med omelett mot en extra avokado. Trots en notering om att kostnad tillkommer vid önskemål om ändringar i menyn stannade prisen för lunchen på 68 kronor. Kanske gäller det främst om man byter en grönsak mot fisk.

God avokado och marinerat sjögräs är för en vegetarian viktiga komponenter i en sushilunch, vilket var två saker som Daisuki kunde erbjuda.

Daisuki, jag älskar dig.

Enligt en recension av restaurangen har vi att göra med ”Skurups bästa sushi”. I brist på annat utbud, kan det faktiskt stämma. Smakerna är godkända och gav därmed inga sura miner.

Personalens något barska ton och de medelmåttiga fiskbitarna tog oss inte direkt till Tokyo. Men det duger väl för en lunch i Skurup.

Betyg:

Prisvärdhet: 4/5
Bemötande: 2/5
Serveringstid: 3/5
Mat: 3/5

Text: Maja Winberg och Nina Kartal

Ordlista:

sashimi - rå fisk
izakaya - japansk pub
umami - djup smak som ofta finns i kött, soja och ost
nigiri - en sushibit, en riskudde toppad med t.ex. fisk
maki - en bit sjögräsrulle