Nu kan boende avvisas utan varning

Foto: Daniel Ekberg

Genrebild. Foto: Daniel Ekberg

SKURUP. Den 1 oktober trädde de nya reglerna för hyresrätter i kraft. Det innebär bland annat att hyresvärdar kan säga upp hyreskontrakt utan att ta kontakt med hyresgästen om inte reglerna efterföljs. 

Den stora skillnaden i de nya hyresreglerna är att det nu är brottsligt att hyra ut olovligt i andrahand. De som gör så ändå kan bli av med sin lägenhet utan att någon kontakt först tas med hyresgästen. Det berättar Jeanette Johansson på Leny Fastighets AB, en av hyresvärdarna i Skurup.

Den andra stora skillnaden är att hyresgästen inte längre får ta ut vilken hyra som helst när den hyr ut i andra hand. Hyran måste matcha den ursprungliga hyran, enbart en avgift på 15 procent får tas ut om lägenheten är möblerad.

—  Hur ska vi ha koll på detta rent ut sagt vet jag inte. Det enda man hoppas på är ju att andrahandshyresgästen vaknar själv och tänker ”är detta verkligen rätt hyra?”, säger Jeanette Johansson.

Leny Fastighets AB menar att det ligger på andrahandshyresgästen att kontrollera hyran hos hyresvärden.

Att det är svårt att kontrollera att hyressumman inte överstiger den ursprungliga håller Cecilia Carlstedt på Skurupshem med om. Hon menar också att detta är en så pass ny lag och att de inte haft någon frågeställning kring det ännu.

Att det nu är brottsligt att hyra ut olovligt i andrahand tror Cecilia Carlstedt på Skurupshem inte kommer förändra så mycket, eftersom problematiken knappt existerar för dem.

De gånger Skurupshem har upptäckt att någon hyresgäst olovligt hyrt ut i andrahand är när tips inkommit från andra boende. På Leny Fastighets AB har de sin egen servicepersonal ute på fastigheterna och genom dem får det oftast nys om något inte stämmer.

— Vi har 1100 lägenheter och knappt ett sådant fall om året. Upplever vi att det blir ett större problem får vi hitta en strategi, men vi upplever inte att det är ett problem nu, säger Cecilia Carlstedt på Skurupshem. 

Detta är de nya reglerna gällande hyresrätter
  • Hyr du ut i andrahand måste du ha tillstånd annars riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt samt böter eller fängelse.
  • Du får inte ta ut mer i hyra i andrahandsuthyrning än vad du själv betalar. Tar du en högre hyra riskerar du bli av med ditt hyreskontrakt samt böter eller fängelse.
  • Du kan ha flera inneboende men hyran du tar ut får inte tillsammans överstiga det du själv betalar i hyra. Om du inte själv bor i lägenheten gäller istället reglerna för andrahandsuthyrning.
  • Vill du byta lägenhet med en annan hyresgäst måste du ha tillstånd från hyresvärd och eller hyresnämnden. Du och den du ska byta med behöver också ha bott i lägenheten minst ett år.
  • Tidigare har det varit ett brott att sälja ett hyreskontrakt. Det är nu även ett brott att köpa ett hyreskontrakt eller på annat sätt betala för att få tillgång till ett. Straffet är böter eller fängelse.

Text: Maria Petersson