Han lyfte kommunikationen i kommunen

SKURUP. Roland Sjöholms engagemang för Skurup sträcker sig långt. Allt från att han engagerar sig för ungdomar till att han startar facebookgrupper för att föra samman Skurupsborna.

Efter att ha hört frasen ”Det händer ju ingenting i den här hålan” ett flertal gånger, startade Skurupsbon Roland Sjöholm facebookgruppen ”Det händer i Skurups kommun”. Han var trött på att alltid få höra att det aldrig hände något och han ansåg att problemet var att få ut information om vad som händer i orten.

Därefter skapade han även gruppen ”Sommarjobb Skurup” för att ungdomar lättare skulle kunna hitta ett jobb.
– Det är så ofta man bara klagar på ungdomar. Det är ju lätt att klaga men gör någonting istället, säger Roland Sjöholm.

Roland Sjöholm

Skurupsbon Roland Sjöholm engagerar sig på hemmaplan.

På byggföretaget där Roland Sjöholm arbetar har de tagit in ungdomar som lärlingar och praktikelever i många år. Allt från att ge högstadieelever en inblick i byggbranschen till att ge unga som har hamnat snett en andra chans. Flera ungdomar har senare fått jobb hos dem eller sökt sig till byggföretag i större städer.

Roland Sjöholm blir emellanåt tillfrågad att komma ut till skolor för att ge unga en kontakt med arbetslivet. Då berättar han även om sin väg genom livet och hur han kom fram till vad han ville göra.
– Man ska utgå ifrån det man tycker är kul just nu, det skapar sedan möjligheter för dig att gå vidare.

Däremot tycker Roland Sjöholm att kommunen borde stötta föreningslivet mer för att förbättra för unga i Skurup. Han menar på att det är jätteviktigt att det finns ett alternativ för dem som inte har en familj att vända sig till. Kommunen bör ge stöd till att organisera och utbilda folk, för att föreningar ska kunna fungera bättre. Även sammankoppla föreningar som kan dra nytta av varandra, allt behöver inte alltid handla om pengar.

Roland Sjöholm är själv väldigt engagerad i fotbollsklubben Skurups AIF och annars försöker han hjälpa till mycket i kommunen utan att vara politisk. Han anser att det är lätt att vara engagerad i en liten kommun, eftersom det är enklare att lära känna folk och det är kortare kommunikationsvägar.
– Man kan klaga på mycket, att det är sämre och tråkigare i en liten håla, men man kan faktiskt dra mycket nytta av det.

Text & foto: Karin Rader