Skurup växer som turistmål

Svaneholms slott är ett av de främsta turistmålen i Skurup.

Svaneholms slott är ett av de främsta turistmålen i Skurup. Foto: David Lebech.

SKURUP. Av alla skånska kommuner har antalet övernattningar på hotell och turistboende ökat mest i Skurup. Slott, spa och skog är några av färdmålen som lockar flest turister.

Allt fler turister tillbringar natten i Skurup, enligt Tourism in Skåne. Under det första halvåret av 2019 ökade gästnätterna i Skurups kommun med över 32 procent i jämförelse med samma period förra året. Ökningen var den största i hela Skåne.

Margareta Thell, administratör och informatör på Information Skurup, är inte förvånad över den positiva utvecklingen. Hon menar att många faktorer har bidragit till ökningen.

– Jag tycker inte det är märkvärdigt att gästnätterna i Skurup har ökat. Vi har blivit duktigare på marknadsföring, kronan står lågt gentemot många andra valutor, vi åker inte lika långt längre på grund av klimatet och campingen har ökat i Sverige, säger Margaretha Thell.

Vad tror du lockar med just Skurup?

– Svaneholms slott, Johannamuseet, spa, natur och god mat är några exempel.

Johannamuseet, som bland annat ställer ut antik teknik och fordon, är den mest populära sevärdheten i Skurup enligt Tripadvisor. Näst på listan kommer Svaneholms slott och dess omgivande natur.

Utöver dessa färdmål har Margareta Thell sina personliga favoriter.

– Jag rekommenderar att ta sig ut till de olika försäljningsgårdarna, ta cykeln ned till sydkustleden eller åka till något av naturreservaten. Det finns så många pärlor här.

Tron på turismens fortsatta tillväxt

Henriette Ellberg är turistinformatör på Skurups kommun och sköter bland annat kommunens marknadsföring och kontakt med företag. Hon tycker att Skurup har mycket att erbjuda besökare.

– Det finns mycket att göra i Skurup och vi har bra kommunikationer hit – både tåg och flyg. Vi har också många ställen som är öppna året runt, säger hon.

Även Henriette Ellberg är optimistisk inför framtiden.

– Jag tror att vi kommer växa hela tiden. Besöksnäringen får inte ses som något tillfälligt – den kommer att bli ännu större, säger Henriette Ellberg.

Skurups närhet till saker att göra är attraktiva för turister, enligt kommunens turistinformatör.

Lätt att ta sig till och mycket att göra – det lockar turister till Skurup enligt kommunens turistinformatör. Foto: Valmyndigheten.

Turism i Skurup
Under perioden januari till juli 2019 ökade det totala antalet gästnätter i Skåne med 20 procent.

Under samma tid hade Skurups kommun 15 167 gästnätter, en ökning på 32,7 procent i jämförelse med samma period 2018.

Statistiska Centralbyrån producerar inkvarteringsstatistik och ger fakta om övernattningar. Tourism in Skåne sammanställer sedan interaktiva rapporter av siffrorna.

Text: Alice Mutambala