Danius död märks redan i bokningarna

Sara Danius död har redan resulterat i flertalet bokningar av hennes böcker.

Sara Danius död har redan resulterat i flertalet bokningar av hennes böcker. Bild: Daniel Ekberg och Frankie Fouganthin/Wikimedia commons.

SKURUP. Trots att det bara gått ett par dagar sedan hennes bortgång så är Sara Danius en av Skurups mest bokade författare. Detta tillsammans med nobelvinnarna och en bok om ål.

I hyllan för reserverade böcker på Skurups bibliotek blandas facklitteratur med deckare och ger en bild av att läsandet bland Skurupsborna är varierat. Där står bland annat Tessa Hadleys ”Sent på dagen” och det visar sig att den är reserverad av bibliotekarie Kerstin Wallner.

Hon berättar att det finns en bok som klart står ut bland bokningarna ”Ålevangeliet: Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” av Patrik Svensson. Enligt Kerstin Wallner är det över hundra personer i kö.

En annan eftertraktad bok är ”Husmoderns död” av den framlidna Sara Danius. Även om det bara gått ett par dagar sen hennes död så har bokningarna strömmat in.

Men även de av Svenska Akademien utnämnda nobelpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke är kraftigt uppbokade.

– Jag står själv i kö på Handke, säger Kerstin Wallner.

Några som kommer läsa nobelpristagarna är Skurups Bokcirkel. Men de kommer vänta tills böckerna kommer på pocket så att alla lätt kan läsa samma bok.

– Det blir nog till vårterminen, säger Kerstin Kristiansson som är den som har hand om att be biblioteket att beställa böckerna.

Just nu läser bokcirkeln ”Ett Jävla Solsken” om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer. Men personligen ser Kerstin Kristiansson framemot att få tag på och läsa ”1794” av Niklas Natt och Dag. För även om dess föregångare ”1793” var en hemsk bok så var den bra och man vill fortsätta följa äventyren i 1700-talets Stockholm.

I hyllan på biblioteket återfinns just ”1794” som är en deckarhistoria placerad i en historisk tid. Så är även den bok som Kerstin Wallner läser just nu, ”Vit Eld” av Thomas Mullen. Det är andra boken om Atlantas första svarta poliser som läsaren först fick läsa om i ”Darktown”.

– Jag tycker om att läsa när man får kunskap som grädde på moset, säger Kerstin Wallner.

Text och Bild: Daniel Ekberg

Böckerna i artikeln:

"Sent på Dagen" av Tessa Hadley
”Ålevangeliet: Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” av Patrik Svensson
”Husmoderns död” av Sara Danius
”Ett Jävla Solsken” av Fatima Bremmer
”1794” av Niklas Natt och Dag
”Vit Eld” av Thomas Mullen

Samt valfria böcker av nobelpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke