Anordnar bokklubbar för att uppmuntra barn att läsa

Foto: Mattias Nilsson

Foto: Mattias Nilsson

SKIVARP. För att locka barn till att läsa böcker anordnar Louise Persson, bibliotekarie och ansvarig för biblioteket i Skivarp, bokklubbar där barnen kan få tips och kan tips varandra om nya böcker.

Louise Persson har jobbat som bibliotekarie i Skurups kommun och Skivarp i sex år. Under den största delen av hennes arbetstid är biblioteket öppet för alla men under vissa timmar är det endast öppet för eleverna på Skivarps grundskola, Mölleskolan, och det är då hon jobbar med att få barnen att vilja läsa böcker.

– Jag försöker göra det så lustfyllt som möjligt. Om du inte tycker det är roligt att läsa så gör du inte det, säger hon.

Louise Perssons arbete riktar sig främst till barn som är mellan nio och tolv år. För att få barnen att läsa arrangerar bibliotekarien ofta bokklubbar på eftermiddagarna, där barnen kan få tips och tipsa varandra om litteratur.

– Bara att de får vara i biblioteket när det egentligen har stängt är väldigt spännande, tycker dem. Jag tycker det är kul att de är här och använder lokalen, den finns ju här oavsett.

Den första bokklubben hölls i september i år och då deltog åtta barn, men antalet varierar beroende på vilket tema bokklubben har för den aktuella träffen, menar Louise Persson. I den första träffen var temat monster, ett tema som uppskattades av barnen.

– De älskar att bli lite skrämda, men inte för mycket. Det var många böcker som fick följa med hem efter träffen. Det var inte någon bok kvar.

 I början av november hålls den andra träffen för bokklubben och då är det temat “förr i tiden”.

– Vi kanske plockar in något pyssel också bara för att de ska få göra något med händerna, det är tacksamt för de att de får göra något praktiskt också.

Någon tydlig skillnad mellan vad pojkar respektive flickor vill läsa ser inte Louise Persson. Hon menar att det är från person till person och vad de är intresserade av.

– Vissa älskar fotboll och ishockey och vissa vill läsa om enhörningar så det är vilket intresse de har och är intresserade av, säger Louise Persson.

Text och foto: Mattias Nilsson