Nu startar Skurupspoeten sitt eget förlag

Per Josefsson och Joanna Svensson

Per Josefsson och Joanna Svensson grundar nytt bokförlag i Skurup.

SKURUP. Skurupsbon Joanna Svensson fick nog när hon gång på gång blev nekad att bli utgiven i Sverige. Till slut startade hon upp sitt eget förlag och ska nu ge ut sin diktsamling på svenska.

Det var i mars i år som Joanna Svensson blev kontaktad på Facebook av ett amerikanskt bokförlag ”Rose Terranova Cirigliano” som frågade om hon ville ge ut sina dikter hos dem. Det blev startskottet för hennes diktsamling ”The seven colors of my life” och viljan till att få ge ut sina dikter även på svenska.

–Jag publicerade mina dikter på en amerikansk hemsida för poesi och det var där de hittade mig, säger Joanna Svensson.

Diktsamlingen är en blandning av dikter hon har skrivit under hela sitt liv. Den äldsta skrev hon 1968 när hon var 13 år och bosatt i sitt hemland Polen. Flera av de senare dikterna utspelar sig här i Skurup. Tidigare har Joanna Svensson skrivit två romaner som har blivit publicerade i Polen, men det är nu som hon har bestämt sig för att bli publicerad även här i Sverige.

Tillsammans med sin man Per Josefsson, som är illustratör, har de startat bokförlaget ”Ultima Tempus Novum”. Där ska de ge ut diktsamlingen på svenska och även tre andra poeters verk.

–Vi startade bokförlaget i ren ilska, det finns så många talanger som hamnar i papperskorgen på de stora förlagen, säger Joanna Svensson.

I nuläget föreläser Joanna Svensson och Per Josefsson i syfte att kunna stärka andra skribenter. Senast var de på Skurups Bibliotek och höll en föreläsning som främst handlade om hur Joannas dyslexi har påverkat hennes sätt att skriva.

–Jag tror inte att jag skulle ha haft ett sådant bildminne utan dyslexin, det utvecklar sinnena. Jag har också blivit mer motiverad till att skriva, berättar Joanna Svensson.

Det är maken Per Josefsson som har illustrerat omslaget till diktsamlingen och det är även han som översätter den från engelska till svenska.

–Joanna tänker i bilder när hon skriver sin poesi, hon har en bild som hon vill förmedla, säger Per Josefsson.

I oktober ska flera av Joannas dikter vara med på en poesifestival i Dhaka i Bangladesh. Även i Indien och ute i Europa har människor uppmärksammat hennes dikter. Detta efter att Joanna publicerat sina dikter på internationella hemsidor, där poeter över hela världen har chans att publicera sin poesi. Att ta saken i egna händer är något som Joanna tar med sig även i sina föreläsningar.

–Alla har en chans, man kan alltid ge ut sina verk på egen hand, säger Joanna Svensson.

 Text och foto: Karin Rader