Ingen rusning till brevlådan

I Sverige skickas allt färre brev. Foto: Carolina Svalbacke

I Sverige skickas allt färre brev. Foto: Carolina Svalbacke

En av Skurups brevlådor: Foto: Carolina Svalbacke

En av Skurups brevlådor: Foto: Carolina Svalbacke

SKURUP. Svenskarna skickar allt färre brev. Men vad tycker Skurupsborna om att lägga brev på lådan?

Ökad digitalisering, minskade brevvolymer och ett omfattande samhällsuppdrag att dela ut post i ett land med 1572 km mellan landsändarna. Det är ekvationen på Postnords bord.

Under torsdagsmorgonen presenterade Postnords vd Annemarie Gardshol  bolagets fjärde kvartalsrapport för 2019. Den visade att rörelseresultatet för sista kvartalet 2019 var betydligt försämrat i jämförelse med året innan, från 193 miljoner kronor till 35 miljoner kronor för perioden.

Samtidigt landade resultatet för helåret 2019 på minus 239 miljoner kronor, en siffra som visserligen innebär en förbättring från förra årets miljardförlust. Men bolaget har fortfarande stora ekonomiska problem. Till DN säger Annemarie Gardshol att bolaget nu planerar för varannandagsutdelning av post för att minska på kostnaderna.

Postnords utmaningar har under de senaste åren hopat sig. Även om e-handeln fortsätter öka, minskade antalet brev som skickas i Sverige med 8 procent under 2019, enligt bolagets beslutskommuniké.

Svenskarna skickar allt färre brev. Men hur ser det ut i Skurup? Vi har pratat med Skurupbor om de brukar skicka brev via post.

Lyssna på enkäten här nedanför:

Reporter: Carolina Svalbacke