Skurups populäraste namn bland nyfödda – vi har listan

SKURUP. Noah och Elsa toppar listan över de mest populära namnen för nyfödda i landet 2023. I Skurups kommun är det dock Alma, Liam och August som regerar, men även de återfinns på den nationella topplistan, enligt Skatteverkets statistik.

Nu har listan kommit på de vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda barn för 2023. Från och med i år är det Skatteverket som gör den årliga sammanställningen och Skurupsposten har kollat upp vilka namn som blev de vanligaste bland nyfödda i Skurups kommun ifjol.

I kommunens topp låg landets tredje populäraste flicknamn Alma med (3) nyfödda. Därefter kom Signe, Iris, Leah och Wilma (2) som de mest populära namnen.

Bland pojknamnen var Liam och August de mest populära (3). Efter det kom William, Frans och Nils med (2).

De populäraste namnen i Skurup är både gamla och utländska; enligt Svenska Akademien tros det spanska namnet Alma ha sitt ursprung i latinets almus som kan översättas till ”mild”, Alma betyder även själ på spanska. August kommer från det latinska namnet Augustus som betyder ”den vördnadsvärde”, och Liam tros vara en kort form av namnet William, som är den engelska varianten av det tyska namnet Wilhelm.

Fakta:

Top 5 tilltalsnamn för nyfödda i hela landet 2023:

De populäraste flicknamnen var: Elsa (588), Vera (587), Alma (574), Selma (512) och Signe (468).

De populäraste pojknamnen var: Noah (655), Hugo (622), William (541), Liam (536), och Oliver (497).

Text: Ruben Calvo

Bild: Pixabay