Skurups sparbank delar ut miljonen – antalet mottagare nästan tredubblat

_MG_1013

SKURUP. Skurups sparbank har sedan 2013 årligen delat ut en miljon kronor i stöd till föreningar i sydvästra Skåne, i år väljer banken att kalla stödet för ”coronamiljonen”. Nästan tre gånger så många föreningar får dela på årets stöd – resultatet har blivit att enskilda mottagare får mindre pengar.

Bidragspengarna betalas i år ut till föreningar som riskerar att gå under i spåren av coronaviruset. Vanligtvis ligger antalet mottagare på runt 20 stycken, nu är antalet 55.
Det totala stödet som betalas ut har också ökat, men bara med åtta procent jämfört med tidigare.

– I år är det 30 000 kronor som är det mesta någon har fått, berättar Erika Hemberg, utvecklings- och marknadschef på Skurups sparbank.

I juni fick Skivarps scoutkår 10 000 kronor i bidrag av sparbanken. Sten Wemmert, ordförande på föreningen, berättar om hur bidraget hjälpt scoutkåren att kunna rusta upp lokalerna för att kunna ta in flera grupper samtidigt. I relation till det ekonomiska tappet som kom till följd av coronapandemin säger Sten Wemmert:

– Så jättestor skillnad har det ju inte gjort. Vad vi förlorar är betydligt mer än 10 000, men nu slipper vi en del av förlusterna.

Tidigare år har det inte varit ovanligt att beloppen för enskilda mottagare legat långt över 100 000 kronor. Rekordet från tidigare år ligger på 250 000 kronor, vilket står i stark kontrast till årets tak på 30 000 kronor.

– Pengarna går direkt in till föreningen för att stödja deras normala verksamhet för att de ska kunna överleva, säger Erika Hemberg om årets utdelning.

Skurupsposten frågar Majvi Persson, ledare och ordförande på Rydsgårds scoutkår hur stor skillnad bidraget på 10 000 kronor gör för verksamhetens fortlevnad.

– Det är inte alls så mycket som vi har gått miste om. 10 000 är inte mycket, men det är ju en hjälp.

Text: Assar Afzelius
Foto: Assar Afzelius