Restriktioner lättar – tunga tider består

Birgitta Olsson, 65.

Birgitta Olsson, 65.

SKURUP. Coronaviruset har slagit hårt mot landets äldre och deras anhöriga. Birgitta Olssons pappa har suttit på Flintebro i flera år. Men inte förrän restriktionerna infördes har det känts som ett fängelse.

Den 1 oktober i år lättade restriktionerna på landets äldreboenden. För Birgitta och hennes två systrar har det varit en tuff tid. De upplever att deras 93-åriga pappas tillstånd har försämrats.

– Jag vet inte om han förstår vad som hänt, varför vi helt plötsligt slutat komma. Vi sa till honom flera gånger att vi saknat honom men han satt tyst under hela vårt möte. Precis innan vi skulle gå sa att han saknat oss också, säger Birgitta.

Fram till den 1 oktober var enda alternativet för dem att ses utomhus, på varsin sida om en plexiglasskärm. Pappans nedsatta hörsel gjorde det nästan omöjligt för dem att kommunicera. Han hörde inte vad de sa och blev frånvarande.

Nu får de umgås i samma rum igen, men inte i pappans lägenhet utan ett separat besöksrum. Där sitter de på varsin sida om ett två meter långt bord. Birgitta kan äntligen se sin pappa i ögonen igen, men någon fysisk kontakt är det inte frågan om.

– När vi hälsar på pappa brukar jag klippa hans hår, naglar och pyssla om honom. Det viktigaste med våra möten är den fysiska kontakten.

Äldreboendet Flintebro i Skurup.

Äldreboendet Flintebro i Skurup.

Personalen på äldreboendet säger att vissa undantag från restriktionerna finns. Vid livets slutskede är det möjligt för de anhöriga att komma och hälsa på. Birgittas upplevelse är annorlunda. När de ville få hem pappan för att ta farväl av sin fru var det långt ifrån enkelt.

– De hade varit gifta i över 60 år, det kändes viktigt att han skulle få ta farväl av mamma. Det var svårt att övertyga personalen om att vi behövde få hem pappa. Läkaren hade sagt till oss att mamma inte skulle leva länge till men jag var tvungen att ringa chefen och tjata på henne, säger Birgitta.

När pappan kom tillbaka till boendet fick han sitta i karantän på sitt rum i en vecka. Efter begravningen fick han sitta i två veckor. Gravsättningen närvarade han inte vid eftersom Birgitta inte ville utsätta sin pappa för karantän igen.

– Det känns som att han sitter i fängelse, säger Birgitta.

Text: Robert Forsell och Matilda Kindström
Foto: Matilda Kindström

Så går besök på äldreboende i Skurups kommun till:
Bokning - För att undvika trängsel tillämpas bokning av besökstid per telefon.
Besöksrum - Besök sker på rum möblerat så att närstående kan sitta på säkert avstånd. Ytor desinficeras mellan varje besök.
Besöksvärd - För att underlätta för besökare och brukare finns en besöksvärd tillgänglig. Besöksvärden ger information och genomför en kontroll innan besöket så ingen besökare har symptom.
Följande symptom får besökare inte ha:
- feber
- hosta
- andningsbesvär
- snuva, nästäppa
- halsont
- huvudvärk
- orolig mage/diarré
- illamående/kräkningar
- muskelvärk/ledvärk
- nedsatt eller bortfall av smak- och/eller luktsinne
- aptitlöshet
- extrem trötthet

källa: skurup.se