Smittspridningen störst i Skurup

SKURUP Det är flest nya fall av covid-19 i Skurups kommun av de skånska kommunerna i förhållande till antalet invånare.

– Vi försöker informera om att hålla ut och att pandemin inte är över, säger Magdalena Hellström, kommunikationschef på Skurups kommun.

Smittspridningen i vecka 37 visade att Sverige har 28 fall av coronaviruset per hundratusen invånare. Skurups siffror sticker ut från rikssnittet med 44 fall per hundratusen invånare, det högsta antalet i Skåne. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport.

– Vi har haft väldigt få smittade tidigare och folk har kanske blivit slappare i sina rutiner när det kommer till att tvätta händerna och hålla avstånd, säger Magdalena Hellström.

Den första oktober släpps många av de restriktioner som gällt sedan mars, bland annat besöksförbudet på äldreboenden. Något som gör Magdalena Hellström nervös.

– När man bestämde sig för att stänga ner och införa besöksförbud så hade inte smittspridningen kommit så långt i Skurup som på andra håll i landet, och nu öppnar vi upp när vi har en större smittspridning, säger hon.

Verksamheten inom äldrevården ansvarar själv för att besök sker på säkert sätt.

– Individ -och omsorgsförvaltningen förbereder sig nu för att kunna anordna säkra besök. Det ska kunna gå att boka separata besöksrum med en besöksvärd som hjälper till så att det blir säkra besök, säger Magdalena Hellström.

Oro bland Skurupsborna DSC_6300

– Jag tror folk tänker mycket mindre på viruset nu. Skurup är en arbetande kommun, folk går till jobbet och pendlar till större städer och på den vägen utsätter sig för smittan, säger Filippa Lind när hon väntar på tåget till arbetet i Malmö.

 

 

 

 

DSC_6338– Det är skrämmande att det ökar i Skurup kanske det gör det för att vi får åka till Danmark igen. Jag är egenföretagare så det är inga roliga nyheter, säger Monica Pålsson utanför sin salong på stora torggatan.

 

 

 

 

Text och foto: Robert Forsell