Skurupsfalafeln – fri från cancerframkallande tillbehör

SKURUP. Igår rapporterade flera svenska medier om ett cancerlarm i falafeltillbehöret majrova. I Skurup kan dock falafelsugna andas ut. Ingen av de tillfrågade gatuköken säljer tillbehöret.

De cancerframkallande majrova-stavarna förekommer inte på gatuköken och pizzeriorna i Skurup. FOTO: MAX HOLMGREN

De cancerframkallande majrova-stavarna förekommer inte på gatuköken och pizzeriorna i Skurup.

Rotfrukten majrova återkallas från flera restauranger i Malmö. Detta uppger både Expressen och Sydsvenskan. Anledningen är att ett tyskt labb uppmärksammat hur lilafärgade stavar av majrova kan innehålla spår av det cancerframkallade färgämnet rhodamine B.  Nyheten om cancerlarmet är inget som undgått de lokala gatuköken i Skurups centrum.

– Jag har läst om detta och tycker att det ser livsfarligt ut med alla färgämnen. Hoppas Skurup är skonat från dessa stavar, säger Eva Darnert, anställd på ett gatukök i Skurup.

Majrova-stavarna är tillverkade i Libanon och har sålts  till flertalet kebab- och falafelrestauranger via en grossist i Malmö. Mohammed Jabbory, chef för Skurups enda riktigt renodlade falafelställe, har tidigare köpt in de lilafärgade stavarna. Dock aldrig till gatuköket i Skurup.

– Jag sålde stavarna innan, men för en månad sedan fick jag höra att de kunde vara farliga och sedan dess har jag inte sålt dem. Här i gatuköket i Skurup har vi aldrig sålt majrova, säger han.

Falafel erbjuds också på pizzeriorna i Skurups centrum. Här har nyheten också nått personalen, men någon återkallelse av majrova-stavarna har inte behövts göras.

– Vi har aldrig använt oss av majrova. Det gör man sällan på pizzerior, utan tillbehöret används mest på kebab- och falafelställe, säger Said Hakem, anställd på en pizzeria i Skurup.

Text: Max Holmgren
Foto: Max Holmgren