Skurupskvinna dömd för penningtvätt – nekar till brott

Foto: Arkivbild

Foto: Arkivbild

SKURUP/YSTAD. En 22-årig kvinna från Skurup har dömts för penningtvättsförseelse. Kvinnan nekar till brott och säger att hon varit förvirrad på grund av sina mediciner.

Målet avgjordes i Ystads Tingsrätt och rör en överföring av 14 500 kronor via Swish, rapporterar Ystads Allehanda. 22-åringen ska enligt tingsrätten ha mottagit pengarna i juni förra året och därefter tagit ut summan i en bankomat i Trelleborg.

Pengarna överlämnades sedan till en person som ännu inte kunnat identifieras. Från början kom pengarna från en annan kvinna, som genom ett telefonbedrägeri lurades att göra Swishöverföringen till 22-åringens konto.

22-åringen nekar till brott och säger att hon mötte en främmande man som berättade att han tappat sitt bankkort och bad om att få swisha 1400 kronor till henne som hon sedan skulle ta ut åt honom i en bankomat.

Mannen ska därefter ha skrivit fel belopp i Swish och bett 22-åringen att inte skicka tillbaka de extra pengarna, utan ta ut hela beloppet ur bankomaten vilket hon då gjorde.

Kvinnan uppger att hon har flera diagnoser och vid det aktuella tillfället hade problem med sina mediciner, varför hon var förvirrad och inte förstod att det kunde röra sig om ett brott. Hon upplevde sig i efterhand lurad av händelsen.

Ystads Tingsrätt anser att kvinnans förklaring inte är trovärdig. Bedragarna skulle ha behövt känna till 22-åringens telefonnummer på förhand och även varit säkra på att sedan kunna söka upp kvinnan under det pågående brottet och förmå henne att ta ut pengarna.

Då rätten inte kan säkerställa uppsåt till brott, men fastslår att kvinnan ska ha haft skälig anledning att misstänka att pengarna kom från brottslig verksamhet döms hon för penningtvättsförseelse till 3500 kronor i böter, samt återbetalning av de 14 500 kronorna till kvinnan som lurats att föra över dem. 

Text: Ludwig Bergman