Skurupspolisen: Inför åldersgräns på ägg

Det här är första veckan för Christian Thysell som butikschef på Coop på Stora Torggatan. Han delar ansvaret med sin fru Veronica Thysell.
SKURUP. Bygden har blivit utsatt för en kavalkad av äggkastningar de senaste veckorna. Nu vill kommunpolisen sätta stopp på otyget genom drastiska åtgärder. Senast igår lämnades en anmälan där en man hävdar att hans boende på Norra Kungsgatan i stort sett varje kväll mellan klockan 17 och 22, utsätts för äggkastning. Det här är andra gången han anmäler, och enligt den senaste anmälan ska det ha kastats upp till tio ägg varje gång. Sällan kommer ett ägg ensamt – vandalerna har för vana att utsätta ett och samma hus flera gånger. Mannens hus är ett i raden av de boenden i Skurup som har blivit utsatta för äggning. Bland annat har minst två radhus på Muraregatan blivit äggade, senast för två veckor sedan. I helgen krossades även en 80-årings fönster på samma gata och grannarna misstänker att samma gäng ligger bakom. I mars rapporterade Ystads Allehanda att en boende på Rödhakevägen har gjort fem ägganmälningar. Samma månad skrev Skånska Dagbladet om en familj i Svedala som blivit utsatta minst åtta gånger. Enligt polisen har problemet växt under hösten och är mer framträdande i Skurup än närliggande kommuner. — Ett jävla otyg, sa Skurups kommunpolis Mikael Svensson och berättar att han vill diskutera lösningar med lokala handlare. Han bekräftar för Skurupsposten att han vill se någon typ av åldersgräns, men understryker att det är upp till försäljarna själva att ta beslutet. Christian Thysell, butikschef på Stora Torggatans Coop, uttrycker sig positivt om idén även om det är upp till Coops centrala ledning att godkänna. — Är det någonting kommunen eller Coop säger att vi ska göra, så definitivt. Det ska inte kastas ägg någonstans, det finns ingen poäng med det. Kommunpolisen tycker att 18 år skulle vara en lite väl hög åldersgräns. Ofta rör det sig om yngre personer, runt 14–15 år, menar han. Han uppmanar vuxna till civilkurage och att våga säga ifrån eller tipsa polisen om de ser ungdomar med äggpaket eller känner igen äggkastare. Elias Nilsson är 15 år och på väg till skolan. Han berättar att han själv aldrig har kastat ägg, men att han kan tänka sig att se en åldersgräns:
— Det kanske känns konstigt att införa åldersgräns för ägg, men jag har ju hört att det är många som kastar, säger Elias Nilsson.
FAKTA: Äggkastning
- De aktuella brotten för äggkastning är skadegörelse och ofredande.
- Enligt Vardagsfrid.se kan äggfläckar tas bort med tvättmedel och tvättsvamp om ägget inte hunnit torka in, men efter två dagar är det bättre med högtryckstvätt.
Text: Leo Nyström Bild: Leo Nyström