Unga konstnärer blickar inåt på ny utställning


Nanna Geidenmark ställer ut en fotoserie medan Caroline Andréns konst utgörs av akryl och lyrik. Den som besöker Mästers galleri till helgen kan förvänta sig två konstnärer som tar sig an jaget ur olika perspektiv.

SKURUP. Jaget, barndom och kärlek är i fokus när två unga konstnärer ställer ut sina verk på Mästers galleri till helgen. ”Det kommer bli lite som att läsa samma bok fast skriven av två olika författare”, säger Nanna Geidenmark.

I slutet på sommaren kände både Nanna Geidenmark och Caroline Andrén att de strandat i en konsttorka. När Nanna Geidenmarks mamma tipsade om att Mästers galleri hade öppna datum framöver såg de sin chans.

— Jag var tvungen att få lite eld i röven och det hjälpte ju, säger Nanna Geidenmarks och fortsätter:
— Carro har målat som en galning för att få klart sitt material och själv hade jag inte tagit en enda bild för den här fotoserien när vi bestämde oss för att ha utställningen. Vi har verkligen jobbat på.

Nanna Geidenmarks fotoserie började i en intensiv kärlekshistoria men med tiden utvecklades den till någonting större. Hon klär av nyförälskelsen och ger plats för mörka frågor om jagets värde. Berättelsen handlar om att våga utmana den negativa bilden av sig själv och att se sig själv i nya ljus av kärleken.

Även Caroline Andréns konst berör självrannsakan och en längtan efter samhörighet. Hennes tavlor och texter skildrar uppväxt och platssökande.

— Jag tror att det kommer att bli en väldigt spännande kontrast. Det kommer bli lite som att läsa samma bok fast skriven av två olika författare, säger Nanna Geidenmark.


Nanna Geidenmark och Caroline Andrén träffades genom en skrivarcirkel för tre år sedan.
Idén till cirkeln kläcktes i ett skrivforum på Facebook och Nanna och Caroline nappade.

Hur gör man för att hitta en plats att visa upp sin konst på?

— Jag tror att man får utrymme genom att ta utrymme, fråga någon konstnär som är verksam i Skurup, skriv till något av alla gallerier i Malmö eller fråga om du får ställa ut på hantverksmarknader. Sanningen är att det nog inte kommer börja med att ett galleri ringer dig.

Text: Mathea Jakobsson
Foto: Privat

FAKTA 
Konstform: Akryl och lyrik samt fotokonst
Utställare: Caroline Andrén och Nanna Geidenmark
Var: Mästers galleri, vid Svaneholms slott
Tid: Lördag den 17 oktober 11.00-16.00
     Söndag den 18 oktober 11.00-16.00