Skurupsungdomar får sätta agendan när det handlar om kärlek
SKURUP. Kärleken är fri. Eller den ska vara det, men verkligheten ser inte alltid ut så. När den inte är fri finns hjälp att få. Det ska snart eleverna på Nils Holgerssongymnasiet få lära sig, menar socionomen Hilde Pettersson.
− Alla har rätt att välja sin egen kärlek och alla har rätt att bestämma över sin egen kropp.
Hilde Pettersson menar att det är svårt att veta hur ungdomarnas verklighet ser ut, och att de tre dagarna på gymnasiet därför kommer präglas mycket av ungdomarnas egna funderingar.
Med besöket hoppas initiativtagarna att det ska leda till att lyfta frågan lokalt.
− #metoo är inget som bara händer i teatervärlden, hedersrelaterat våld sker inte bara i storstäder. Det finns i hela vårt samhälle och säkert på flera sätt i Skurup, säger hon.
Initiativet ”Det handlar om kärlek” stöds bland annat av Rädda Barnen och har sin utgångspunkt i barnkonventionen. När det startade handlade det främst om hedersrelaterat våld och förtryck, men nu handlar det om fri kärlek för alla. Det innefattar HBTQ-frågor samt normer och värderingar som påverkar unga i deras val av partner, och om rätten att säga nej.
Socionomer, representanter från Ungdomsmottagningen, polisen och Fryshuset bland andra kommer finnas på plats på Nils Holgerssongymnasiet. De kommer att göra värderingsövningar och prata om rättigheter och fri kärlek.
− Alla har rätt att välja sin egen kärlek och alla har rätt att bestämma över sin egen kropp. Det kommer ju väldigt rätt i tid med #metoo-kampanjen som vi inte alls visste skulle komma. Det anspeglar på samma tema, för oavsett så är det makt, maktförtryck och makt över kvinnor det handlar om, säger Hilde Pettersson.
Det kommer även vara korridorshäng där olika aktörer som på något sätt jobbar för att skydda barns rättigheter finns på plats.
− Vi har ett oerhört fint system för att hjälpa i vårt samhälle. Men jag tror inte att det är så många som känner till det, så det är ju lite för att belysa det också.
Initiativet startar med de tre dagarna på Nils Holgerssongymnasiet, men Hilde Pettersson säger att förhoppningen är att det blir fler skolbesök.
Hon tänker att man inte pratat så mycket om hur pojkar och män drabbas, och lyfter att man idag vet att det hedersrelaterade förtrycket även drabbar pojkar hårt.
− Jag tänker att det är så i vårt samhälle också, att vi är dåliga på att respektera varandras sexualitet och kroppar, men det är kanske ännu tydligare i mäns makt över kvinnor.
Text: Sara Wizén
Foto: @karleken_ar_fri på Instagram