Skylt stoppar inte A-traktorerna

Skylten som trafikverket satt upp vid infarten till parkeringen

Skylten som trafikverket satt upp vid infarten till parkeringen

Mira Rukavina med sin hund.

Mira Rukavina med sin hund.

Skylt stoppar inte A-traktorerna

SKURUP. En ny trafikskylt som förbjuder traktortrafik nattetid har satts upp på Vaktgatan i Skurup. Anledningen var upprepade klagomål om stök och oljud från A-traktorer. Men trots förbud, kvarstår problemet.

För en månad sedan satte kommunen upp en ny trafikskylt i höjd med korsningen Kyrkogatan/Vaktgatan. Skylten förbjuder traktorer att vistas på gatan nattetid, mellan klockan åtta på kvällen och klockan sex på morgonen, samtliga av veckans dagar.

Anledningen till förbudet mot traktortrafik på just Vaktgatan var upprepade klagomål, framför allt från boende på gatan. Det säger Corfitz Nelsson, kommunens infrastrukturstrateg.

–      Det kom mycket klagomål om framför allt A-traktorer. Det var också en stående punkt i rapporter från trygghetsvärdar och polis.

Missnöjet har alltså främst handlat om oljud och stök från A-traktorer, även kallade EPA-traktorer. Enligt Corfitz Nelsson har det handlat om hög musik när A-traktorerna kört upp och ner för gatan. Det har också kommit klagomål om nedskräpning på parkeringen. Corfitz Nelsson säger att klagomålen har minskat sedan skylten sattes upp, och att det har blivit lugnare på gatan.

Mira Rukavina, 18, bor själv på Vaktgatan och håller inte med om att problemet minskat. Hon och hennes grannar störs fortfarande av högljudda EPA-fordon kvällstid, framför allt på helgerna. Kvällstid samlas allt mellan fyra och femton bilar på parkeringen mittemot Miras bostadshus.

–      ­De samlas här och mellan klockan tio och halv ett. Sedan blir det ett uppehåll när de åker runt i stan, sedan kommer de tillbaka en stund senare.

Enligt Mira Rukavina är det ändå inte människorna som störs mest av EPA-traktorerna. Det är alla de hundar som bor på Vaktgatan som drabbas värst. När traktorerna så kallat ”sotar”, alltså gasar fort, avges ett högt tjutande ljud som gör hundar och andra djur oroliga och uppretade. Mira berättar att fler än hälften av de som bor i hennes bostadshus har hundar som störs.

Blir man störd kan man ringa till trygghetsvärdarna, vilket boende på Vaktgatan ofta gör enligt Mira Rukavina. Men om ett EPA-gäng blir ombedda att avlägsna sig från platsen av en trygghetsvärd, kommer de bara tillbaka en stund senare.

–      ­Varje helg är det ett problem. I tre år har de hållit på. Ibland är det så högt ljud så att man inte ens kan kolla på film, säger Mira Rukavina.

Problemet med EPA-traktorerna har enligt Corfitz Nelsson varit koncentrerat till Vaktgatan. Men ett förbud mot traktorer nattetid kan vara aktuellt även på andra platser i Skurup.

–      Av erfarenhet vet jag att problemet bara flyttar någon annanstans. Då får vi ta ställning till det då.

Mira Rukavina och hennes kompisar körde EPA-traktor när de var yngre, och säger att många gör det för gemenskapen och kompisarna man träffar. Hon tycker att kommunen borde anordna en samlingsplats för EPA-traktorer, där de får vara utan att riskera att störa andra.