Sopplunch ett darrande ljus i oroliga tider

Skivarps församlingshem anordnar sopplunch för samtal och gemenskap.
Hotet om en andra coronavåg ställer dock frågor om fortsatt slevande och ensamhet.

Catharina Nilson och Kerstin Mårtensson förbereder dagens Villarssoppa. Till vardags är däremot favoritsoppan Gulasch.

Catharina Nilson och Kerstin Mårtensson förbereder dagens villarpssoppa. Till vardags är däremot favoritsoppan gulasch.

Skivarps församling följer upp en sommar av kafébjudningar med att hålla öppet och ordna med sopplunch för hågade runtom i trakten. Catharina Nilsson, kanslist och för dagen vikarierande soppmästare, beskriver tillställningen som en mötesplats för alla mot avskildhet och isolering. Just soppan spelar även sin värmande och inbjudande roll menar hon nu när hösten är här.

-Nu är det soppväder och när det är såhär finns det inget bättre och godare än soppa.

Gunnar Pelinka är kyrkoherde vid Skivarps församling. Om han måste välja är favoriten ändå potatis- och purjolökssoppa.

Gunnar Pelinka är kyrkoherde vid Skivarps församling. Om han måste välja är favoriten ändå potatis- och purjolökssoppa.

Församlingens kyrkoherde, Gunnar Pelinka, berättar om hur de till skillnad från många andra församlingar valde att öppna upp snarare än att stänga ned vid pandemins inbrott. Gunnar Pelinka ser ingen svartvit bild av kyrkans plats i nedstängningstider och problematiserar isoleringen.

-Ensamheten dödar fler än corona. Kyrkan bygger på gemenskap och vi ser det som ett uttryck för omsorg att hålla öppet.

Sopplunch hålls numera varannan vecka istället för en gång i månaden och frågar vi kyrkoherden själv ser han helst soppa serveras i församlingshemmet varje vecka.

Men trots vidtagna åtgärder i linje med rekommendationer och en maxgräns på 20 personer i församlingslokalen är det ingen som vet ifall det blir någon nästa gång. Gunnar Pelinka medger att församlingen med sannolikhet kan behöva ställa in framöver ifall det blir tal om lokala utbrott och sjukdomsfall bland personalen.

Bodil Göransson i blått till vänster har varit på höstens hittills tre soppluncher. Godast hittills är ett svårt val, men bröllopssoppan var svårslagen.

Bodil Göransson till vänster i blått har varit på höstens hittills tre soppluncher. Godast hittills är ett svårt val, men bröllopssoppan var svårslagen.

Bodil Göransson är en av många besökare som ser värdet i att kunna överraskas med olika soppor varannan torsdag tillsammans med andra från hela kommunen.

-Jag är här för gemenskapen, för att umgås och för att äta gott. Det betyder mycket att det finns, allt annat har ju stängt igen.

Text & Foto: Daniel Ekström