Språklig miss och fniss när Helena drog Triss

Helena Kolhäger

Programledaren Steffo Törnquist har inspirerat Helena Kolhäger, men på vilket sätt vill hon inte avslöja.

SKURUP. Helena Kolhäger från Skurup bytte in en andelsvinst mot en Triss-lott. Tre månader senare stod hon i Stockholm, i direktsänd TV, och skrapade en Triss-lott modell större. Nu är hon 100 060 kronor rikare.

Helena Kolhäger köper lotter när andan faller på. Någon gång har hon satsat små medel i andelsspel, men någon spelare vill hon inte kalla sig. Hon tänker tillbaka på Triss-vinsten med ett leende. När hon satt hemma och skrapade den lyckosamma lotten, insåg hon först inte vad de tre TV-rutorna* på lotten betydde. Hon var tvungen att dubbelkolla med dottern.

– Jag var nog för chockad för att inse att jag verkligen hade vunnit 100 000 kronor. När jag väl insåg det studsade jag en halv meter upp från marken och sedan blev det regnbågsdans. Jag blev överlycklig!

Vinstlotten köptes i juni. Tre månader senare blev hon uppbjuden till Stockholm för att skrapa Triss i direktsändning. När hon kom till hotellrummet väntade både skumpa och ett välkomstbrev från TV4.

– Jag har två döttrar, 15 och 18 år gamla, och jag ville ha båda med mig. Vi gjorde det till en mysig tjejgrej. Min man fick stanna hemma.

Dagen då Helena Kolhäger skrapade lotten firade TV4 sitt 25-års jubileum. Döttrarna stod och tryckte bakom en kameraman när det var dags för själva skrapet. Helena Kolhäger minns att Steffo Törnquist, som tillsammans med Jenny Strömstedt ledde programmet, försökte skoja. Han fick först inte helt rätt på den gamla slogan ”When in Europe, don´t miss Skurup” och försökte hitta nya varianter.

Helena Kolhäger minns knappt själva skrapet. Hon hade fullt upp med att försöka skrapa och samtidigt konversera med programledarna. Rent plötsligt var alla nio rutorna skrapade. Vinsten blev inte högre än de 100 000 kronorna som var garanterade, men Helena Kolhäger blev ändå jätteglad. Det var först då det blev verkligt att hon faktiskt vunnit pengarna.

– Hela grejen var en underbar upplevelse, något jag unnar alla att få uppleva. Det var både spännande och overkligt.

Pengarna fanns på Helena Kolhägers bankkonto redan dagen efter. Plus de 60 kronorna som stod innanför TV-rutorna på den ursprungliga lotten.

Ett par dagar efter vistelsen i Stockholm ställde Helena Kolhäger till med fest, både för att fira dotterns födelsedag och för att fira vinsten. På döttrarnas initiativ har familjen bestämt sig för att använda pengarna till något som hela familjen har glädje av. Riktigt till vad är ännu inte bestämt. Butiken där Helena Kolhäger brukar köpa sina lotter behöver inte oroa sig. Hon kommer inte att sluta köpa lotter, trots sin vinst.

– Tvärtom, jag har till och med köpt fler lotter på sistone än vad jag brukar.

 

*Fakta: Så här gick det till
Helena Kolhäger skrapade fram tre stycken likadana belopp (60 kronor) på sin Triss-lott. Runt varje belopp fanns en TV-ram, som berättigar lottköparen att komma till TV4:s program Nyhetsmorgon och skrapa ytterligare en Triss-lott.

Dragningen sker i programmet Nyhetsmorgon. Garanterad skattefri vinst på denna typ av lott är 100 000 kronor och högsta möjliga vinst är fem miljoner kronor. Lottdragningen bevakas av representanter för Svenska spel och Lotteriinspektionen.

TV4 bjuder vinnaren plus ytterligare en person på resan till och från Stockholm, middag, hotellövernattning och frukost. Om vinnaren vill ha ytterligare personer med sig, betalas deras omkostnader av vinnaren.

Text och foto: Maja Bergqvist