Att jobba som as gav lantsmak

Inte 101 dalmatiner men nog så mycket jobb.

Inte 101 dalmatiner men nog så mycket jobb.

SKURUP. Paret Lister bestämmer sig nyårsafton 2014 för att lämna karriär och storstad. Fyra månader senare står dem på en blåsig åkerhöjd med nycklarna till sitt nya liv. 

– Vi satt nyårsafton 2014 och hade jobbat som, ursäkta uttrycket, as. Vi var helt slut. Vi orkade inte umgås med andra människor. Då fick vi tid att prata och insåg att vi höll på att jobba ihjäl oss för något vi inte brinner för, säger Jannike Briesenland-Lister.

Jannike och Johan Lister tillsammans med dalmatinerhunden Quintus köpte ett hus i Östra Vemmenhög med visionen att bygga en ny framtid. I dag driver de Sydkusten at Pillehill, bed and breakfast, restaurang och vindestination.

Paret bodde tidigare i centrala Malmö och kommer båda från jobb inom näringslivet med mycket krav och hög press. Något som slet på dem båda. Lösningen blev att satsa på passionen: mat och vin. De får dock erkänna att det inte enbart är romantik och idyll att driva bed and breakfast på landet.

– Vi tar inte ut så mycket lön. Det blir inte många tusenlappar i månaden för oss. Vi tjänar tillräcklig för att få ihop livets nödtorfte men all vinst går i princip till reinvestering, säger Johan Lister.

Sydkusten at Pillehill arrangerar lördag 30 september vinprovning med tema syditalien.

Sydkusten at Pillehill arrangerar lördag 30 september vinprovning med tema syditalien.

Paret hoppas i framtiden få större erkännande för sin restaurangverksamhet med siktet inställt på ett omnämnande i populära krogguiden White Guide.

– Det svåra för oss är inte att vi inte levererar med kvalitet eller har tillräckligt bra råvaror utan att vi inte kommer från branschen. Det är klubben för inbördes beundran, säger Jannike Briesenland-Lister.

Paret Lister har i dag tre anställda som jobbar i köket och servering men några semesterdagar för ägarparet finns inte i sikte. Johan Lister står ena dagen och rensar avlopp och andra med matlagning i restaurangköket. Givetvis med en dusch däremellan. Jannike Briesenland-Lister är utbildad sommelier och håller i vinprovningarna men spenderar minst lika mycket tid i köket som sin man.

Paret ångrar dock inte sitt nya liv trots hårt jobb och tuff bransch.

– Själens lön går inte att sätta pris på, här finns inga spöken i huvudet och du ser resultat på ditt arbete direkt, säger Johan Lister.

Jannike Briesenland Lister och Johan Lister reser gärna till vingårdar i Europa.

Jannike Briesenland-Lister och Johan Lister reser gärna till vingårdar i Europa.

Text och foto: Markus Hjortsman