Stor ökning av A-traktorer i Skurup: “Jäkligt mycket enklare att bygga”

SKURUP. Skåne är nummer två på listan över flest antal A-traktorer i Sverige. I Skurups kommun har antalet ökat kraftigt de senaste åren. Nya regler ligger bakom trenden.

På Nils Holgerssonsgymnasiets parkeringsplats kan man märka av de senaste årens ökning av A-traktorer. Ombyggda Volvos och BMWs står uppradade med triangelskylten som visar att fordonen bara får gå i 30 kilometer i timmen. Rasmus Andree står med bilhuven uppfälld på gymnasiets parkering och fixar med sin Volvo.

– Det har blivit jäkligt mycket enklare att bygga om bilar till EPA-traktorer, säger Rasmus Andree.

Transportstyrelsen menar på att regler från 2020 ligger bakom ökningen. Reglerna har förenklat de tekniska kraven vid ombyggnation från bil till A-traktor som även kallas EPA-traktor.

I Sverige har antalet A-traktorer ökat med 44 procent sedan 2016, enligt siffror som SVT har tagit fram från SCB och Transportstyrelsen. Trenden syns även i Skurups kommun där traktorerna har ökat med 37 procent sedan 2019.

Rasmus Andree säger att man kan tjäna pengar på att bygga om gamla bilar. –Man tar en gammal skitbil och bygger om det till en A-traktor och tjänar 15 papp på det, säger han.

Rasmus Andree säger att man kan tjäna pengar på att bygga om gamla bilar. –Man tar en gammal skitbil och bygger om det till en A-traktor och tjänar 15 papp på det, säger han.

Volvo är fortfarande det dominerande märket på A-traktorer men efter regeländringen har även andra märken byggts om i större utsträckning, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är inte längre den gamla hederliga Volvo 740 eller Volvo 940 som byggs om. Nu är det Volvo v70 och nya Audis och BMWs som gäller. Det är 15-åringar som ska köra omkring så det är klart man vill ha något finare än sina kompisar. Man vill visa status, säger han.

Rasmus Andree tror inte irritationen mot A-traktorer har ökat trots det större antalet.

– 30-bilarna har alltid funnits så mer irritation har det nog inte blivit. Jag tror att folk är mer vana vid EPA-traktorerna nu.

Rasmus Andrees Volvo byggdes om i somras enligt de nya reglerna. Efter skoldagens slut planerar han att ta en tur och lyssna på Lasse Stefanz.

Text: Isak Fritzon Foto: Isak Fritzon