Buda på byrå – till förmån för cancersjuka Jenny

SKURUP. Jenny Kroon har kämpat mot en elakartad hjärntumör i drygt ett år. På olika sätt har hon fått hjälp av lokalsamhället.

Jenny Kroon gick till Skurups vårdcentral förra sommaren. Hon hade ont i huvudet och var ledsen och förvirrad. Vårdcentralen bad henne att vila, och sa att hon förmodligen var stressad.

Men Jenny Kroon gav sig inte.

– Jag brukar aldrig bli sjuk, säger hon när vi träffas utomhus på gågatan i Skurup.

Jenny Kroon fick till slut träffa en läkare i Rydsgård. Det visade sig att hon var allvarligt sjuk.

Hon pekar på bakre delen av huvudet, där den elakartade hjärntumören sitter.

– Jag har mått så dåligt, så dåligt, så dåligt, säger hon.

Läkarna sa att Jenny Kroon hade sex till tolv månader kvar att leva. Redan nu har hon gått över den tiden.

Jenny Kroon har två söner, 19 och 23 år gamla, som hjälper henne mycket sedan hon blev sjuk.

Jenny Kroon har två söner, 19 och 23 år gamla, som hjälper henne mycket sedan hon blev sjuk.

Det syns inte på Jenny Kroon att hon är sjuk, men hon måste söka efter orden när hon ska prata.

– Tumören påverkar både syn, hörsel och balans, säger hon.

Inkomstbortfall och utförsäkringar är vardag för den som är långtidsjuk. Men lokalsamhället i Skurup har trätt in för att hjälpa henne ekonomiskt.

Rosa byrå auktioneras ut

En rad insamlingar har redan gjorts, och den 21 september startade Ildikó Fredholm, ägare till affären Chalkpaint Heaven på Södergatan 15, en auktionsinsamling.

Det som auktioneras ut är en renoverad och specialdesignad byrå, som Ildikó Fredholm har renoverat. Visdomsord som “To be brave is to cry but to still fight on” och “I am a survivor” och blommor pryder den rosa byrån.

Ildikó Fredholm och den anställda Jeanette Rudbring känner Jenny Kroon sedan tidigare, och blev väldigt illa berörda när de fick veta att hon var sjuk.

– När jag flyttade till Skurup för elva år sedan fick hon mig att känna mig så välkommen. Hon ger så mycket av sig själv, säger Jeanette Rudbring.

– Hon smajlar hela tiden, och har en sådan kämparglöd och är generös mot alla. Jag ville göra någonting för henne för att hon är en inspiration för så många, säger Ildikó Fredholm.

Hittills har byrån fått in flera bud och auktionen har fått tolv delningar på Facebook. Det högsta budet ligger i skrivande stund på 3 100 kronor. Auktionen avslutas den 30 september.

Jenny Kroon har två söner, som är 19 och 23 år gamla och hjälper henne mycket i hemmet sedan hon blev sjuk.

Ildikó Fredholm har renoverat och specialdesignat byrån som auktioneras ut. Om man inte har möjlighet att buda på byrån kan man också swisha in ett valfritt belopp.

– Jag bryr mig inte om vad hon gör med pengarna, kanske kan hon hitta på någonting med sina barn, men hon får göra vad hon vill, säger Ildikó Fredholm.

Har svårt att sitta still

Jenny Kroon har två söner, som är 19 och 23 år gamla. De hjälper sin mamma med allt möjligt sedan hon blev sjuk för ett år sedan.

– De tvättar, lagar mat och gör allting. Jag som aldrig kan sitta still har lite svårt att inte göra något, men jag måste bara tacka och ta emot, säger Jenny Kroon.

Hon visste inte att auktionen skulle äga rum, men fick veta det av sin yngre syster Sabine Wulff.

– Alla i Skurup vet vem hon är, och Jenny älskar Skurup, säger Sabine Wulff.

Jenny Kroon har runt 7 000 följare på Instagram, där hon lägger upp inlägg som peppar och sprider positivt tänkande. Det har visat sig att kontot inte bara är en hjälp för henne, utan även för andra.

– Jag får meddelanden från människor som jag inte känner. De skriver av sig och pratar med mig om deras resa, säger Jenny Kroon.

Text: Vendela Källmark Foto: Vendela Källmark