”Århundradets etablering till Skurup”

SKURUP. Näringslivet i Skurup växer ständigt och fler företag väljer att etablera sina verksamheter i kommunen. Nu öppnar Willys upp sina dörrar till affären i Skurup och till våren kommer kedjor som Byggmax och Grilled & Baked till orten.

Sahand Kousha arbetar som näringslivsansvarig i Skurups kommun och är med i näringslivsrådet. Han samverkar med företagen som väljer att etablera verksamheter i kommunen.

SahandK-12

Hur kommer det sig att många företag kommer till Skurup?

— Det finns många faktorer till det. Man kan förenkla och säga att den enskilt viktigaste metoden är att möjliggöra bostäder. Och via att det byggs bostäder så flyttar det hit folk och då tror vi på att marknadskrafterna gör att befintliga företag utökar och nya kommer hit för att kunna tillmötesgå det ökade behovet.

Hur ser du på konkurrens?

— Det finns olika sätt att se på det här med konkurrens. Om det nu är konkurrens eller om man kompletterar varandra kan man också ha delade meningar om. Jag tänker att man kompletterar varandra, så när man har Ica och Willys på samma geografiska område så tror jag på långsikt, kanske tre år efter att Willys har öppnat ungefär att både Ica och Willys kommer sälja mer än om de var ensamma, säger han.

Hur kommer det sig?

— Det är en klustereffekt som sker. Det är just den mekanismen som ligger bakom varför man bygger köpcentrum. När man klustrar ihop handel så säljer alla mer än om de vore själva, jag vet inte varför det är så.

Sahand Kousha tog över jobbet som näringslivsansvarig första april, tidigare i år, och ser ett enormt värde i att etablera goda relationer med alla som kontaktar kommunen. Han fortsätter berätta om hur kommunen jobbar effektivt med att alla ska få ett gott intryck av Skurups kommun.

Vad kommer härnäst till Skurup?

— I samma hus som Willys öppnar sin butik kommer det öppnas en restaurang också. Den öppnar mot våren i april och det är kedjan Baked & Grilled. De har fler restauranger, bland annat i Kalmar och Kristianstad, säger Sahand Kousha.

Han berättar även om ett företag som har stora planer i Skurup. Det gäller företaget Postpac som driver tredjepartslogistik.

— De satsar jättestort i Skurup. De har, om man åker ut mot återvinningscentralen, köpt upp all industriell mark och kommer flytta sin nuvarande verksamhet vid Skurups station dit och de har också långsiktiga planer på att flytta en lika stor verksamhet från Malmö dit.

Vad betyder detta för Skurups kommun och jobbmöjligheterna?

— Det är nästan århundradets största etablering i Skurup. Och om man tänker på jobbmöjligheter så kommer det absolut att innebära det också, men vågar inte svara på den tekniska nivån och automation de kommer att satsa på.

Sahand Kousha fortsätter med att säga att det är svårt att förutspå hur många nya jobbtillfällen det kan leda till, men han ser på etableringen som något positivt.

— Det är såklart positivt och det blir arbetstillfällen. Om det inte blir det direkt inne på företaget så blir det istället för transportörer och förpackningstillverkare. Det är många led som vinner när ett stort företag satsar, säger Sahand Kousha.

Text: Renato Rakonic