Sveriges starkaste pojke finns i Skurup


Vald bild

SKURUP. Under en dag var Harry Neglén Sveriges starkaste 12-åring. Omgiven av familj och vänner dokumenterades rekordlyftet på 120 kilo som också uppmärksammats i flera medier. På Hälsopunkten tränar han nu vidare som 13-åring.

Bland de fria vikterna i Hälsopunktens minsta rum tränar män och kvinnor i varierande åldrar, och den nu 13-åriga Harry Neglén. Stämningen är vänlig, men beslutsam. Många av lyften är tunga och assisteras av någon i närheten. Harry börjar med bänkpress och lägger målmedvetet på 30 kilo på den redan tunga skivstången.

–Man måste vara stark i hela kroppen, berättar han.

Harry började träningsresan för fem år sedan. Först med crossfit, för att sedan gå vidare till kickboxning och slutligen: styrketräning.

– Jag märkte att jag var rätt stark i marklyft, konstaterar Harry lugnt.

 

Harry tränar tre gånger i veckan och i hans program ingår marklyft, bicepscurls, rodd och axlar, med mera.

Harry tränar tre gånger i veckan. Marklyft, bänkpress, bicepscurls, rodd och axlar ingår i hans program.

 

Hur kom du på att du ville slå rekord?

– Jag googlade och såg att det inofficiella rekordet var 115 kilo och jag kände att jag kunde ta mer, säger Harry.

Sökningen på internet fick Harry att sätt upp sitt personliga mål. Men om han skulle slå rekord som 12-åring var det bråttom. Två månader senare skulle Harry fylla 13 år. Trots det tvekade han inte på sin prestation, utan tränade på som vanligt.

–Många av de som tränar här är starkast i sina viktklasser, berättar föreningens sekreterare Anders Mårtensson och pekar på två tjejer som tränar intill Harry.

Hälsopunkten som denna onsdagskväll är fullproppat med folk, startade ursprungligen i en källare vid Svantorget under namnet Skurups Kraftsport 1981. Men när medlemsantalet växte, fick föreningen ta över lokalerna vid Östra industriområdet. Sedan 1996 har många rekordlyft skett under Hälsopunktens tak.

Även för Harry har utvecklingen gått snabbt och att träna med vuxna är något han uppskattar.

–Innan körde jag med de i min ålder eller yngre, men det här är roligare, säger Harry.

Och omgiven av andra tyngdlyftare i det lilla rummet på Hälsopunkten, som med beslutsamhet och koncentration lyfter vikter mot nya rekord, smälter den starke 13-åringen in.

Text: Nora Makander
Foto: Nora Makander