Nu kan du upptäcka ur och skur-förskolan

förskola2

Det var full rulle i sandlådan på förskolan Upptäckarna under torsdag eftermiddag.

Under torsdagen var det dags för öppet hus på förskolan Upptäckarna. På eftermiddagen samlades nyfikna föräldrar och barn för att se hur det går till på en ur och skur-förskola.

Genom Slimminge går en slingrig väg som till slut leder fram till ortens två förskolor. På ena sidan ligger den kommunala förskolan och på andra sidan vägen hittar man ur och skur-förskolan Upptäckarna. 

Den senare hade öppet hus under torsdagseftermiddagen. På gården samlas barn och föräldrar, det är en blandning av vild lek och engagerade samtal. Annika Nord är rektor och förskolelärare, hon berättar vad en ur och skur-förskola är. 

– Det som utmärker oss är att vi är med barnen hela tiden. Pedagogerna är medupptäckande, medundersökande och medupplevare. Vi är fem pedagoger och oftast är vi på olika ställen och leker med barnen.

Uttrycket ur och skur får nog många att tänka på små barn som tvingas vara ute i regn och rusk. Den myten vill Annika Nord slå hål på, det är bland annat därför de har öppet hus, så att nyfikna föräldrar kan se hur det går till.

– Vi är utomhus mycket men inte under dygnets alla timmar. En vanlig dag är vi ute mellan 9-11 sen går vi in och äter lunch och håller till inomhus fram till halv två, därefter går vi ut igen. Och är det väldigt dåligt väder håller vi oss såklart inne.

Annika nordin

Annika Nor är rektor och förskolelärare på Slimminges ur och skur-förskola.

Utegården, där de vistas stora delar av dagen, ligger inbäddad mellan åkerlandskapet och byn. Omringad av träd och buskage liknar den de flesta förskolor förutom att det finns ett vindskydd, där de allra minsta barnen brukar tasin eftermiddagslur. 

Daniel Engström och Sofia Wendt är två föräldrar som besöker Upptäckarnas förskola, de funderar på att låta sin tvååriga dotter att börja här. 

– Vi bor i närheten och så gillar vi konceptet, när vi flyttade hit hade vi ingen aningatt den fanns, säger Daniel Engström 

De hittade skolan när de promenerade förbi en dag och efter att ha pratat med en granne som hade sina barn på Upptäckarna fick de lust att se hur det ser ut. Deras dotter har fullt upp i sandlådan och har inte tid för Skurupsposten. 

En annan som leker är Leia Cedervall 3 år. Hennes mamma Louise Wittmeyer Cedervall är aktiv i föräldrakooperativet och tycker om konceptet. 

– Jag tycker det är jättegivande, man har en bra inblick i vad som händer och lär känna de andra föräldrarna. Det går lätt att påverka, till exempel vad det serveras för mat, säger Louise Wittmeyer Cedervall 

Leia Cedervall var full av energi.

Leia Cedervall var full av energi.

Leia Cedervall verkar mindre brydd om ur och skur-pedagogik och föräldrakooperativ. När Skurupsposten frågar henne vad som är bäst med att gå på Upptäckarna svarar hon direkt.  

– Det roligaste är att de har leksaker

Text: Karin Karltun
Bild: Assar Afzelius