Syrat i Skurup med ”Surtanten”
SKURUP. Jenny Neikell från Malmö har gjort sig rikskänd genom att snacka konserverade grönsaker. Skurupsposten träffar ”Surtanten” i Skurup inför en slutsåld workshop i fermentering.
– Jag är ute och föreläser hela tiden, säger Jenny Neikell.
Evenemanget är slutsålt sedan länge. Jenny Neikell, som gärna kallar sig ”Surtanten”, anländer till Skurup i den tidiga oktoberkvällen. Med sig har hon glasburkar fyllda med grönsaker i regnbågens alla färger och flera exemplar av sin senaste kokbok Taylor och Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi.
Temat för workshopen, att fermentera grönsaker, är passande. Intresset för skafferibunkring har från pandemin och framåt varit stort.
– Folk började odla som galningar, och framför allt den här hösten har varit galen. Jag är ute och föreläser hela tiden och det är skitkul. Nu står ju alla där med sina tio kilo zucchini och 13 kilo tomater och frågar ”vad ska jag göra?” säger Jenny Neikell.
För Jenny Neikell själv har fermenterad mat blivit som ett beroende. Sedan hon som 15-åring började experimentera med konserverade grönsaker äter hon allra minst en daglig dos.
Från 2013 drev hon en ”surfabrik” i Malmö, där hon producerade ett eget utbud av fermenterade grönsaker. Verksamheten stängdes 2019 och Jenny Neikell menar att hon känner sig färdig med produktionssidan.
– Sedan ska man aldrig säga aldrig. Skulle det dyka upp något jättekul erbjudande så absolut, men jag kommer inte dra i gång något själv.
Det bästa med workshopar är för Jenny Neikell att få prata fermentering med människor i hela landet:
– Och det är så härligt att se att folk kan gå från att inte ha någon aning, vara lite loja eller smått intresserade, till hur det tänds i ögonen på dem!
Någon skillnad i konserveringsintresse mellan regioner har Jenny Neikell inte märkt, däremot mellan landsbygdsbo och stadsbo.
– Jag tror att man har olika motiv för varför man vill lära sig om fermentering. På landsbygden handlar det om att man odlar mycket och vill lära sig att ta vara på det.
Det finns generellt färre matbutiker på landsbygden, vilket kan ge en känsla av sårbarhet vad gäller tillgången på livsmedel, säger Jenny Neikell. Då är stadsbor snarare på jakt efter smakupplevelser, mer än förmågan att odla upp och konservera ett eget skafferibestånd.
Har du något minne från en misslyckad fermentering?
– När jag skulle fermentera nässlor. Det är ju en fin balansgång mellan fermentering och förruttnelse, den här gången blev det förruttnelse. Nässlor brukar man stoppa ned i vatten, låta ruttna och sedan använda som gödsel för att det är så näringsrikt. Tyvärr var det det som hände för mig, och det luktar inte mumma kan jag säga.
Just nu är favoritgrönsaken tomat, som i år har mognat sent i Jenny Neikells egna bestånd. Av tomaterna gör hon exempelvis fermenterad ketchup, salsa och kimchi.
Om du inte hade kunnat köpa in mer mat, hur länge hade du klarat dig då?
– Jag har kanske 20 burkar i ett extra kylskåp, och det går ju en burk i veckan…ja men nästan ett halvår. Jag hade ju inte ätit mig mätt, men den dagliga dosen hade väl räckt.
Fakta
Jenny ”Surtanten” Neikell
Bor: I Malmö.
Gör: Fermenteringsexpert, föreläser och skriver kokböcker om grönsaksfermentering. Senaste boken, Taylor och Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi (Norstedts), kom 2021.
Bonus: Spelar bas i bandet Dalaplan.
Favoritartist: ”Florence and the machine, med en låtskrivare som är gudabenådad. Och så slänger jag in Depeche mode också.”
Text och foto: Amandus Gustafsson