Tre nya internathus till folkhögskolan i Skurup
SKURUP: Kraven stiger gällande boende och färre vill dela rum. Därför har skolan svårigheter att rekrytera elever. Tre nya elevhem planeras till folkhögskolan i Skurup. Bygget ska stå klart i augusti 2018.
På skolan finns i dagsläget 87 rum med 100-120 inneboende elever. Husen är nedslitna och kostnaden för att lyfta dem är ganska höga.
-I dag måste vi säga nej till en hel del på allmän linje som vill bo här. Det är i princip fullt varje år när vi tagit in musikerna, berättar Arvid Gisby som är rektor på Skurups folkhögskola.
Idag prioriteras ofta musikerna, då det är flera av dem som flyttar längre sträckor för att studera på folkhögskolan i Skurup. De har ett större behov att använda skolans lokaler på kvällstid för att exempelvis kunna repa tillsammans.
Olle Christiansen Meijer läser på filmlinjen, och är en av de studenter som valt att bosätta sig på skolan.
-Jag bor på skolan för att det är nära och billigare än i Malmö. Sen gillar jag gemenskapen och bekvämligheten, säger Olle Christiansen Meijer.
Boendestandarden är inte så hög som folk önskar. Alla vill inte dela rum och bo i korridor på det sättet som skolan erbjuder idag. Arvid Gisby har som mål att skolan ska ha verksamhet här under årets alla månader. Det är ekonomiskt ohållbart att rummen ska stå tomma.
Sommaren 2019 ska skolan kunna erbjuda betydligt fler kurser än vad de haft andra år.
-Vi har inte kunnat utveckla den mer tidigare eftersom de flesta boendena inte klarar av hotellstandarden. Bygger vi inte boendet så begränsar vi våra möjligheter på många sätt. Internatet är en förutsättning för att kunna rekrytera och kunna skapa en bra lärmiljö och möten mellan människor, säger Arvid Gisby.
De gamla internathusen såldes förra året när skolan beslutade att rensa upp och stabilisera sin ekonomi. Därefter slöt skolan ett kontrakt på 20 år, gällande husen närmast huvudbyggnaden. Internathusen på andra sidan vägen har endast blivit uthyrda på 3 år, det vill säga fram till nästa sommar när de nybyggda husen ska stå klara.

Bland annat kommer nya internat att byggas på fältet bakom folkhögskolans matsal.
De nya husen som byggs kommer att ha två våningar. Rummen kommer vara mellan 23 och 26 kvm. Varje rum kommer ha eget pentry, toalett och balkong eller uteplats. Gemensamma mötesplatser och kök kommer också att byggas. Husen kommer bestå av moduler som förankras i betongplattor och kläs i tegel och andra material.
-Vi har valt att bygga på ett sätt som pressar priserna. Boendet för de studerande får inte kosta mer än 3 800 kronor i månaden, berättar Arvid Gisby.
Eleverna på skolan håller med om att boendena behöver rustas upp.
-Jag tycker att det nya förslaget låter mycket prisvärt och bra, säger Linnea Sparen, internatboende och student på filmlinjen.
Om hyran låg på 3 800 kronor hade Olle Cristiansen Meijer övervägt att bo i Malmö.
-Jag tror att hyrorna måste vara låga för att fler ska kunna bo och gå här också för att få ett större urval av elever, säger Olle Christiansen Meijer.
Idag betalar Olle Christiansen Meijer 2400 kronor i hyra, per månad.
Det ska inte vara obligatoriskt att bo på skolan. Dock kommer prioriteringen vara att ta in de som vill bo på skolan, särskilt i speciallinjerna.
-Då kan vi ge möjligheten för deltagarna att fortsätta sina projekt även efter skoltid. De kan anordna aktiviteter som är svårare att anordna när man bor på olika ställen, säger Arvid Gisby.
-Jag tycker det är bra att de prioriterar de elever som vill bo här för att få den gemenskapen som jag tycker hör folkhögskolor till, säger Olle Christiansen Meijer.
Idag finns det totalt 87 rum på skolan, och 96 nya rum kommer att byggas.
I augusti 2018 ska 140 rum finnas för skolan att hyra ut.
Skolan räknar med att alla rummen kommer att fyllas.
Text och foto: Martina Stanley