Yogan stärker på livets höst

Yoga för 80-åringar på Flintebro äldreboende.

Yoga för 80-åringar på Flintebro äldreboende.

SKURUP. I höst har yoga blivit en del av veckans aktiviteter på äldreboendet Kristallen. Målet är att öka deltagarnas kroppskännedom, rörlighet men främst motverka stress.

På äldreboendet Kristallen i Skurup sitter 15 personer på stolar och väntar på att veckans yoga ska dra igång. Att yoga bara är till för viga och vältränade som kan vika kroppen på omöjliga sätt stämmer inte. Åtminstone inte enligt yogaläraren Anette Jönsson.

– Sätt händerna emot varandra, som att ni är lucior. Sträck armarna upp i luften, ut på sidorna och ner. Ta ett djupt andetag, säger Anette Jönsson och ler mot deltagarna.

Rörelser och stretchövningar varvas med olika andningsövningar. Anette Jönsson, håller i alla aktiviteter på äldreboendet och var den som tog initiativ till att ha yoga på schemat den här hösten.

Det finns en föreställning om att äldre inte lider av stress, men enligt Anette Jönsson är det något som alla, oavsett ålder, lider av.

– Det är inte så lätt när man är gammal och kanske har sjukdomar, man är långt ifrån sin familj och ekonomin ska gå ihop, säger Anette Jönsson.

Annette Jönsson engagerar de äldre i yogaövningar för att underlätta stress.

Annette Jönsson engagerar de äldre i yogaövningar för att underlätta stress.

Hon själv började träna yoga för fem år sen och insåg snabbt de goda effekterna. Yogan förbättrade hennes psykiska mående och kroppskänsla.

– Att jobba med äldre är det bästa jag gjort. Varje dag är det både skratt och tårar, alla känslor är tillåtna här, säger Anette Jönsson.

Sedan yogan började har det varit stor uppslutning på passen. Anette Jönsson berättar att många redan fått resultat och blivit rörligare.

– Jag har blivit mycket mjukare i armarna och i nacken, säger Inger, en av deltagarna som bor på Flintebro.

Det kan tyckas modernt för äldre att gå på yoga. Jämfört med andra aktiviteter är tempot långsamt, vilket gör att många upplever det lättare att hinna med rörelserna. I framtiden vill Anette Jönsson även hålla i meditation på boendet.
– När de yogar är de här och nu. Och efter passet skrider de ut ur rummet med ett lugn och leende på läpparna, säger Anette Jönsson.

På Flintebro äldreboende kan man yoga under hösten.

Här på Flintebro äldreboende kan man yoga under hösten.

Text och foto: Sanne Kleiner