Trots momshöjningen – fortsatt billig bio på Biorama

Några av de aktuella filmerna på Biorama.

En möjlig tillflyktsplats i höstmörkret.

SKURUP. Biobiljetten har aldrig varit dyrare i Sverige. Biografen Biorama i Skurup försöker vara en motvikt och erbjuda lägre priser.

Regeringen höjde från årsskiftet biomomsen från 6 till 25 procent. Beslutet fattades därför att regeringen vill skapa bästa möjliga förutsättningar för utveckling och produktion av svensk film. Trots detta har inte Biorama höjt sina biljettpriser.

Att besöka Skurups biograf kostar en hundralapp oavsett vilken film det är som visas medan det genomsnittliga biljettpriset i landet är 117 kronor.

Biorama ägs av Skurups kommun och beskrivs som en fullutrustad toppmodern biograf. Lonnie Hamann arbetar på biografen och enligt henne är Skurups kommun tillmötesgående och hjälper biografen så mycket de kan. Regeringens beslut om momshöjningen bekymrade henne dock.

– Jag tycker att det var helt fel tänkt att höja momsen så mycket. Jag tror det kan leda till att färre går på bio. Momshöjningen innebar att vi var tvungna att börja med snacksförsäljning för att kunna hålla priset på 100 kr, säger Lonnie Hamann.

Filmentusiasten Lonnie Hamann går under smeknamnet "Biotanten".

Filmentusiasten Lonnie Hamann går under smeknamnet ”biotanten”.

Biorama har 75 platser i salongen och antalet besökare påverkas kraftigt av vilken film som visas. Filmen ”Det” visades inför en fullsatt biograf och Lonnie Hamann satte dessutom in en extra föreställning. När ”Tillbaka till Montauk” med Stellan Skarsgård i en av rollerna skulle visas, var det i stället folktomt.

Rekordet i antalet visningar på Biorama sattes ifjol när ”En man som heter Ove” spelades över 21 föreställningar. Det tidigare rekordet hade ”Mamma Mia” som visades 18 gånger. Till hösten försöker Biorama erbjuda både stora dragplåster men även smalare filmer.

– Serieförlaget Marvels filmer är väldigt populära och det tycker jag är kul. Skräckfilmer verkar fått ett uppsving och sedan har vi barnfilmerna som alltid lockar många besökare, säger Lonnie Hamann.

Enligt Lonnie Hamann har fler och fler ungdomar från närliggande orter kommit till Skurup för att se film. Bland annat märks det att många från Svedala väljer att besöka Biorama och Skurup i stället för att åka in till Malmö.

Det finns planer på att renovera biografen och enligt Lonnie Hamann har ansökning om bidrag gjorts. Men än återstår ett långt arbete innan första spadtaget är taget.

Text och foto: Henrik Pehrsson