Tinad hummer populärare än färsk

Kristoffer Andersson på Coop tillsammans med vakuumförpackad amerikansk hummer.

Kristoffer Andersson på Coop tillsammans med vakuumförpackad amerikansk hummer.

SKURUP. Trots hummerpremiär är intresset svalt för skaldjurens konung i Skurup. Dessutom är den hummer som säljs allt som oftast från helt andra hav än våra egna.

Delikatessdisken har lagts ner och de svenska skaldjuren är nästan borta. På Coop i centrala Skurup fokuserar man istället på importerad hummer.

Kristoffer Andersson, som bland annat arbetar med chark och delikatesser i butiken, tror att det är den yngre generationens fel att handeln över disk försvunnit.

– Det är framförallt våra yngre kunder som nöjer sig med färdigpackade varor. De äldre ville gärna peka och få si och så mycket av en specifik vara. I slutändan var det dock inte hållbart att ha kvar det gamla systemet med en delikatessdisk, säger Kristoffer Andersson

Den första måndagen efter den 20 september är det traditionsenligt hummerpremiär. Hos Coop är det dock ingen rusning efter det stora kräftdjuret. Efterfrågan är sval och butiken har ingen speciell marknadsföring fokuserad på hummern. Någon plan på att ta in nyfångade svenska humrar finns heller inte.

– Vi har fått in lite skaldjur i dag, men jag vet inte vilket land den kommer ifrån, säger Kristoffer Andersson.

Efter en tur på lagret visar det sig att det är amerikansk hummer i dagens leverans. Det utländska utbudet av skaldjur har vuxit i butikerna, samtidigt som det inhemska minskat.

– Jag tror det är svårt att få tag på svenska skaldjur i butikerna i dag. Både kräftor och hummer kommer från USA, Egypten och Turkiet, säger Kristoffer Andersson.

Hos delikatessbutiken Kåseberga Fisk i Löderup är hummerintresset från kunderna precis lika svagt. Inte heller här har det gjorts någonting speciellt för att uppmärksamma premiärdagen.

Butikens ekonomichef och allt-i-allo, Joneta Belfrage, är tydlig med att hummer alltid finns att tillgå men att det sällan är den svenska kunderna vill ha. Precis som hos Coop är det utländsk hummer som är mest populär.

– De flesta av våra beställningar är faktiskt på amerikansk hummer, men här köper folk mest till nyår. Primärt är varorna i butiken sådant vi gör själva, men just hummern beställer vi från fiskauktionen i Göteborg. Göteborgarna är ju experter på skaldjur, säger Joneta Belfrage.

Det är just på fiskauktionen i Göteborg som årets första hummer säljs. Under tisdagsmorgonen såldes årets första hummer för 47 000 kronor per kilo. En klar ökning från förra årets pris på 20 000 kronor.

Joneta Belfrage ser ingen ökad efterfrågan på grund av hummerpremiären utan menar att skåningarnas fokus just nu ligger på en helt annan delikatess.

– Vi är mitt uppe i ålsäsongen, så just nu är det ål våra kunder vill ha, säger Joneta Belfrage.

Text och foto: Joakim Forsell