Vänskaplig seniorbingo på Kristallen

SKURUP. Varje torsdag på Kristallen i Skurup bjuds seniorerna på fika och umgänge, men framförallt på hårresande bingopartier. Att spela är lätt och att vinna är oviktigt.

Klockan 13.30 på torsdagarna samlas bingosugna seniorer på Kristallen, en dagverksamhet för Skurups seniorer, för att spela. Här dricker de kaffe, samtalar och ägnar fullt fokus åt dagens bingopartier.

På borden står blommor, handsprit, sockerbitar och en pepparkaksburk full med brickor till spelet. Runt borden sitter ett tjugotal av Skurups seniorer. Genom samlingsrummets högtalare ropar aktivitetsledaren Annika Olsson ut:

– Niklas, 41.

– Niklas, 41, det har jag! säger Ally och placerar en bricka på en ruta i spalten N med siffran 41 på.

Ally, 90 år, spelar två gånger i veckan för sysselsättningens skull. Själva spelet går helt ut på tur, men hon tycker det är kul ändå.

– Det är inte så svårt, säger hon och skrattar till.

Ally får frågan om hon är en vinnarskalle.

– Näej… säger hon.

– Inte?! säger Annika Olsson ironiskt.

Ally och hennes bingobricka

Eftermiddagarna med bingo anordnas av Cecilia Mårtensson och Annika Olsson, som båda arbetar på Kristallen. Cecilia Mårtensson har arbetat där i tio år, men bingoeftermiddagarna är äldre än så. Varför just bingo vet hon inte exakt, mer än att det är uppskattat.

– De älskar det, det är det viktigaste, säger Cecilia Mårtensson.

Det känns i rummet att de flesta tar spelet på allvar. Så länge kulorna är i rörelse är det nästan ingen som pratar. När Annika Olsson hörs säga:

– Nu ska vi se vem som vinner…

Så går ett sorl av dämpad förväntan genom rummet. När vinnaren till sist korats blir det kaffepaus innan nästa parti.

Annika Olsson, aktivitetsledare

Annika Olsson, aktivitetsledare.

– Det känns alltid mörkt i början. Sen kommer siffrorna, säger Ivan Andersson, 87, om hur det brukar kännas att spela ett parti.

De flesta är, trots hängivenheten för spelet, eniga om att det inte är viktigt att vinna. Att få träffa vänner och bekanta är poängen.

Text: Arvid Grange Foto: Arvid Grange