Världens alla viner i Skivarp

16735287_10154081687050633_935360525_o

SKIVARP. Livet är för kort för att bara tjäna pengar. Istället packade Jannike och Johan Briesenland-Lister väskorna för att ägna sina liv åt kulinariska upplevelser på den skånska landsbygden.

Det är svårt att missta Sydkustens at Pillehill för att vara något annat än en vinbar. Borden har rödvita schackrutor och ljuskronor, väggarna är fyllda med vinflaskor, och i bakgrunden hörs fransk musik.

Jannike och Johan Briesenland-Lister är ägarna av Sydkustens at Pillehill och de öppnade vinbaren med ambitionen om att tillägna sina liv åt något som de brinner för.

För två år sedan bodde Jannike och Johan i Malmö där de arbetade som internationella konsultroller. Ett arbete som mest var till för att få ekonomin att gå ihop. På nyårsafton 2015 frågade de sig vad de ville göra med sina liv och ett halvår senare köpte de en skånsk gård på Vemmenhög utanför Skivarp.

16804731_10154081687080633_970827939_o

– Många sa att vi var modiga när vi bestämde oss för att ge oss ut i det okända. Men vi gick in med inställningen att det bara var att söka nya jobb om vi skulle misslyckas, säger Jannike.

Jannike, som har ett intresse för vin, bestämde sig för att gå en sommelierutbildning i Malmö samtidigt som hon arbetade. Johan hade tidigare erfarenheter från restaurangbranschen och tillsammans kom de på att de kunde kombinera sina kunskaper och starta en restaurang med vinprovning.

Inspiration till mat och dryck hämtas från hela världen. Turerna går oftast till olika vinprovinser i Spanien och Frankrike. Men senast i oktober var paret på besök i Sydafrika, dels för att lära sig mer om hur vin produceras men även för att låta sig inspireras av deras mat och kultur.

– Tanken med våra vinprovningar är att bjuda på en helhetsupplevelse. Om temat är Sydafrika kan gäster förvänta sig att de får mat i en sydafrikansk anda och en inblick i Sveriges vinimport under apartheid, säger Jannike.

Varken Jannike eller Johan hade räknat med att de skulle kunna säga upp sina jobb helt och hållet. Men efter oväntat många bokningar kunde de till slut lämna sina heltidsarbeten i Malmö och bosätta sig på den skånska landsbygden.

Grundidén var att öppna en vinbar men för att få sälja vin krävs ett menykort med mat. En idé ledde till en annan och plötsligt hade de ett brasseri, en vinbar och ett litet pensionat där deras middagsgäster kan sova över. Idag finns det fem rum men målet är att utöka när bokningarna har börjat komma in mer regelbundet.

16805145_10154081687095633_1242039767_o

– Det är fortfarande svårt att få bokningar på en regelbunden basis, speciellt på vinterhalvåret, men så länge som vi får det att gå runt kommer vi att fortsätta. Livet är för kort för att göra något som man inte brinner för, säger Jannike.

Text och bild: Cornelia Mikaelsson