Tveksamma röster om zonförbudet

IMG_5545inne

Eva Darnert funderar på zonförbudet medan hon lagar mat till kunderna.

SKURUP. I går föreslog Moderaterna ett zonförbud som innebär att polisen ska kunna förbjuda personer att vistas på särskilda platser. I Skurups gatukök väcker förslaget funderingar.

Eva Darnert serverar hamburgare och pommes frites till lunchgästerna i gatuköket. I går hörde hon på nyheterna att Anna Kinberg Batra vill införa ett zonförbud som ska ge polisen möjlighet att förbjuda människor att vistas på platser där de skapar oro eller ägnar sig åt kriminell verksamhet.

– Jag kan väl tycka att det är rätt så bra för att få bort buset från somliga ställen, till exempel Möllevången i Malmö. Men om man får bort en viss människa därifrån så kanske han flyttar till ett annat ställe och tar med sig problemen dit, säger Eva Darnert.

Eva Darnert är tveksam till att det skulle finnas platser i Skurup där ett zonförbud skulle behöva användas.
– Det tror jag inte. Jag vet att det sägs att det langas knark i vår lilla stadspark men jag har själv aldrig sett någonting.

Diana Andriadidis kommer in i gatuköket och beställer lunch. Hon tror inte att zonförbud är någon bra idé.
– Människan är ju väldigt listig. Vill du ha en osund verksamhet så finns det ju möjligheter att bara ändra läge, säger Diana Andriadidis.

Åsa Ekblad, moderat ledamot i Skurups kommunfullmäktige, tycker att zonförbud i grunden är ett bra förslag, men skriver i ett sms till Skurupsposten: ”Jag kan tillägga att jag tycker det är viktigt att zonförbud ska tillämpas som ett komplement för att poliserna ska kunna upprätthålla lag och ordning, primärt måste kriminalitet bekämpas med ordentliga straff och utvisningar om så är aktuellt”.

Diana Andriadidis i Skurups gatukök tycker att andra åtgärder än zonförbud krävs om man vill motverka kriminaliteten i samhället. Som att se till att barnen får en trygg uppväxt.
– Jag tänker att man måste börja jobba tidigt med ungdomar. De som begår tråkigheter är de som inte har fått stöd från början, säger hon.

Text & foto: Peter Hultgren