Från oss alla, till er alla

16735480_10154963388215758_783498874_o

Det har varit två speciella veckor.

När en av våra reportrar först meddelade i den lokala diskussionsgruppen Debatt i Skurup att vi stod i begrepp att (som ett led i vår journalistutbildning på Skurups folkhögskola) lansera Skurupsposten skrev en gruppmedlem till oss och frågade vad som egentligen gick att rapportera från orten – för ”här händer ju inget”. Och våra förhoppningar inför lanseringen av tidningen var inledningsvis blygsamma.

För det var ju möjligt att invånarna här i Skurup var fullt nöjda och belåtna med att låta Ystads Allehanda stå för nyhetsrapporteringen. Och att det eventuellt skulle vara svårt att skapa något intresse för det kortvariga nyhetsprojekt, som det här ändå är.

Under den knappa tid som förflutit sedan våra första artiklar publicerades har dessa antaganden kommit på skam. Vår Facebooksida har i detta nu över 700 följare. Artiklarna och teveinslagen som vi har producerat har allt som allt nått över 11 000 unika användare. Och responsen som vi har fått av våra läsare, som har delat med sig friskt av nyhetsuppslag och engagemang, har i sanning varit hjärtevärmande för oss vänner av lokalnyhetsjournalistik.

Därtill har de här veckorna, med all önskvärd tydlighet, visat att också den allra minsta av kommun är en rik källa att ösa ur vad nyheter anbelangar. Frånsett tragiska händelser som tre dödsfallen i Skivarp, som har utgjort en väsentlig del av vår nyhetsrapportering, har våra läsare kunnat grotta ned sig i händelser så vitt skilda som Skurupsbornas problematiska relation till postväsendet, initiativ till pensionärssport och Sverigedemokraternas och Moderaternas närmanden i kommunen. För att inte tala om den vilda festen i Folkets park i fredags, eller ombyggnationen av den lokala Coop-butiken.

Berättelser står att finna överallt, om det bara finns någon som är villig att viga tid, energi och resurser att leta rätt på dem. Uppenbarligen finns det fler historier i Skurup som är förtjänta att belysas än vad som fram tills dags dato varit fallet, givet den överväldigande goda responsen vi fått av er läsare för vår satsning. Med anledning av detta finner vi det beklagligt att Skurupsposten kommer läggas på is ett tag fram över (nästa vecka inleds vår praktikperiod). Men vår förhoppning är att någon tar vid där vi slutar, och att Skurup inom snar tid förlänas en egen tidning, vars syfte är att fånga in händelserna som utspelar sig i just den här kommunen.

Lokaljournalistik är viktigt. Och om det är något som de här veckorna har visat, så är det att såväl journalister som läsare är ense om den uppfattningen.

Tack för oss.

Text: Marcus Bornlid Lesseur
Bild: Emma Watson