Flest solceller per capita – Skurupsborna smartast i landet
Foto: Pxhere
Smart belysning, robotdammsugare och solceller har numera en självklar plats i många svenska hem. Skurupsposten undersöker vilka smarta prylar som är populärast just här.
Det uppkopplade hemmet blir allt vanligare i Sverige. Enligt den nya rapporten Svenskarna och internet 2022 finns de så kallade smarta prylarna idag i tre av fyra hem.
En smart pryl är uppkopplad och fjärrstyrd via en mobiltelefon. Det kan vara allt från vitvaror, dörrlås, solceller, strömbrytare till robotdammsugare.
Att smarta prylar ökar är något som Elon Knut Pers butikschef Joakim Sandqvist märkt av. Där sticker robotdammsugare ut.
– Det sista jag hörde var att var fjärde dammsugare i Skurup är en robotdammsugare. Den siffran var nästan obefintlig för några år sedan. Det går hand i hand med att priserna har gått ner på robotdammsugare generellt, säger Joakim Sandqvist.
Joakim tror att robotdammsugarens popularitet kan förklaras av boendesituationen.
– Skurup säljer mycket fler robotdammsugare än till exempel Malmö. Lägenheter är ju generellt mer lättstädade än villorna i Skurup, säger Joakim Sandqvist.
En annan smart pryl som syns på hustaken i Skurup är solcellsanläggningar. Det är något som Skurups energi- och miljörådgivare Teréz Palffy ofta pratar om med medborgarna. Enligt henne har antalet anläggningar i kommunen fördubblats sedan 2016.
– Skurupsborna tillsammans med företagarna i Skurup är duktigast på solceller per capita i Sverige, säger Teréz Palffy.
Smarta prylar kan också användas för att sänka din elräkning.
– Med timmätning kan man gå in och kolla på ens elförbrukning timme för timme. Du blir varse om vilka apparater som är igång och vilka som istället kan användas på natten. Där är olika typer av smarta prylar väldigt användbara, säger Teréz Palffy.
ENKÄT: Så tycker Skurupsborna om smarta prylar
Vilka smarta prylar använder du?
Anna-Greta Kristensson, 83 år.
– Jag har bara LED-lampor, inget annat. Jag är van vid att ha det så, så det känns tryggt. Men det är Skurupshem som äger äldreboendet så det är de som bestämmer. Jag antar att det är en ekonomisk fråga.
Thomas Hansson, 63 år.
– Jag har inga smarta prylar, utan jag har lampknappar på väggarna. Det känns inte så smart de här grejerna. Jämför en nyckel till dörr eller ett elektroniskt lås – vad sparar man mest på? Nyckel såklart. Och robotdammsugare som går omkring – vad sparar man på det nu när det är elbrist?
Josefine Hällefors, 29 år och Odd, 9 månader.
– Vi har smart-tv, Google home och elektroniskt lås på ytterdörren. Belysningen är också kopplad till Google home. Vi öppnar och låser via telefonen så vi slipper nyckel. Då har man en mindre grej att hålla reda på och så är det väldigt smidigt.
– Vi skulle inte kunna återgå till hur det var förut. Det märker man när man är hos sina föräldrar att det är ovant att tända själv.
Text: Agnès Ericson
FAKTA: Svenskarna och internet 2022 – fler siffror från rapporten
- Trådlösa strömbrytare har ökat mest i popularitet under det senaste året.
- Smart-tv finns i hälften av alla hushåll.
- Var femte skippar nyckeln och har istället ett uppkopplat larmsystem.
- Pensionärerna är den grupp som använder smarta prylar i minst utsträckning av alla medan 80% av den yngre befolkningen har en smart pryl hemma.
- En av tio uppger att de avstår från att använda smarta prylar på grund av en oro att bli antingen filmad eller avlyssnad i sitt eget hem.
Källa: Svenskarna och internet 2022.