Skurupselev kan få Lilla Augustpriset — ”Det är stort”

"Offret" är den andra av Nanna X noveller som blivit nominerad för Lilla Augustpriset.

”Offret” är den andra av Nanna Mikkelsen noveller som blivit nominerad för Lilla Augustpriset, ett litterärt pris som tilldelas en författare mellan 16 och 20 år.

SKURUP. Nanna Mikkelsen har skrivit och hittat på historier sedan hon var sex år gammal. Den långa träningen har lönat sig för nu är hon nominerad till Lilla Augustpriset – för andra gången.

Förra året tävlade Nanna Mikkelsen, som går skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola, om Lilla Augustpriset med novellen ”Den bästa dagen”. Berättelsen var en dystopisk text med två djur i centrum.

Årets novell heter ”Offret” och är precis som sin föregångare en dystopi. Den här gången följer berättelsen två flickor som är noviser på ett kloster medan jorden äts upp av små vita larver.

”Skickligt lockas läsaren in i en text som överraskar och där det finns mycket att tolka in”, skriver juryn om texten.

— Jag kunde inte förstå det först. Jag fick samtalet där de sa att det här händer och sen la de på. Efteråt fick jag kolla att samtalet faktiskt hänt, berättar Nanna Mikkelsen om hur det kändes att bli nominerad igen.

”Offret” liknar mycket av det Nanna Mikkelsen brukar skriva i att den handlar om unga människor och utspelar sig i en värld som inte är vår egen.

Men bara för att texterna handlar om unga är de inte nödvändigtvis riktade till en yngre publik.

— Jag tänker sällan på målgrupp, det blir för svårt. Per automatik kan det hända att jag vänder mig till folk i min egen ålder men jag tänker inte ”oj man måste kunna läsa den här om man är ung eller så”.

Bland de som tidigare vunnit eller varit nominerade till Lilla Augustpriset finns flertalet nu etablerade författare som Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck.

Vem som blir årets vinnare av de sex nominerade ungdomarna avslöjas under Augustgalan 25 november. För Nanna Mikkelsen skulle det kännas stort att ta hem priset.

— Det skulle förstås betyda mycket. Det är redan stort att vara nominerad. Att min text inte bara funkar i mitt anteckningshäfte utan att andra har läst den och tycker den är bra.

Det är en publikomröstning tillsammans med en jurygrupp som avgör vinnaren. Den som kammar hem utmärkelsen tilldelas 15 000 kronor i prispengar.

Vad skulle du göra med prispotten?

— Jag kommer vara jättetråkig och antingen spara dem eller köpa en ny telefon för den som jag har håller på att gå sönder.

Niklas Åkesson, som är linjeledare vid skrivarlinjen där Nanna Mikkelsen går, fick först nyligen höra om nomineringen.

— Jo det är jättekul, det är man stolt över. Hon har varit nominerad innan så hon är en strålande författare redan nu.

Den som vill läsa och rösta på Nanna Mikkelsens eller de andra nominerade författarnas bidrag kan göra det på Augustprisets webbplats.

Nanna Mikkelsen
Ålder: 19 år
Född i: Århus, Danmark
Uppvuxen i: Arlöv och Södra Sandby
Gör nu: Läser skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola
Framtidsplaner: Studera på universitet, kanske juridik eller något med kultur
Läser just nu: Neil Gaimans seriebok ”Black Orchid”
Gör när hon inte läser eller skriver: Spelar bas eller kollar serier, ofta anime

Text och bild: Patricia Torvalds