Aktiviteterna på Flintebro fortsätter att locka Skurups seniorer

SPA

SKURUP. För nytta och nöje. På dagverksamheten Kristallen är höstens schema fullspäckat, och deltagarna fortsätter att dyka upp. Lustfyllda aktiviteter som motverkar isolering, idag står spa på programmet. 

Det hörs lugn musik ut i den soldränkta korridoren på Flintebro äldreboende, där dagverksamheten Kristallen håller till. Under torsdagseftermiddagen står det spa på agendan, en återkommande aktivitet som nästan alltid är fullbokad.

Flory Nilsson, 85, är något av en stammis på Kristallens spa. Hon sitter nu i en korgstol och avnjuter ett glas kall hallondryck efter sina 25 minuter i behandlingsrummet. Idag fick hon en chokladdoftande ansiktsmask och slumrade nästan till.

– Det är roligt att bli lite ompysslad, sen så blir man ju fin också!, säger Flory Nilsson.

Flory Nilsson, 85, fortsätter att slappna av.

Flory Nilsson, 85, fortsätter att slappna av.

Skurupsposten har tidigare rapporterat om aktiviteterna på Flintebro. Under en vecka i höst uppskattade personalen det till 280 besök. Men hur kommer det sig att det är så populärt?

– Framförallt är det en aktiv mötesplats, där människor får vara en del av något. Det är ett sätt att undvika isolering hos äldre, man får känna sig värdefull, säger Cecilia Månsson, äldrepedagog och programansvarig på Kristallen.

Bingo, linedance, schackturneringar, spa och sittande Qigong. Dagsverksamheten Kristallen är ensam i sitt slag i Skurups centralort och erbjuder en mångfald av aktiviteter. Att deltagarna själva får vara med och påverka, är något som skapar stort engagemang, alla har chansen att hitta något de gillar att göra, vilket skapar ytterligare möjligheter för möten mellan människor. 

– Det är en unik verksamhet, och inte något som är en självklarhet i alla kommuner. Det är något man verkligen ska värna om, säger Cecilia Månsson.

För Flory Nilsson, som flyttade in på boendet i april i fjol efter en stroke är dagsverksamheten viktig. Efter att ha bott ensa, i 16 år deltar hon nu i aktiviteterna på Kristallen så mycket hon kan och har ett stort umgänge.

– Tänk att jag vann tre gånger på bingo, utbrister hon och ler efter förmiddagens omgång.

Text: Elle Kari Karlsson
Foto: Elle Kari Karlsson