Gammal Skurupselev vann pris: ”Vi var uppe hela natten!”

20170512_we-float-babel-malmo_2209

Linda Bergström studerade på Skurups folkhögskola från 2008 till 2010.

Under tisdagskvällens P2 Jazzkatten-gala tilldelades den tidigare Skurups-eleven Linda Bergström och hennes band We Float priset för årets grupp. Vi ringde upp Linda.

 Stort grattis till priset! Hur har ni firat?
Vi firade på kvällen med skumpa. Sedan burgare på Max, vi var uppe hela natten. Nu sitter resten av bandet och klistrar ihop pressexemplar och jag hänger i Stockholm på jobb. Det är så det är, man får fira, sedan är det bara att börja jobba igen.

Varför tror du att ni vann priset?
Bra fråga. Det kom ju ganska lägligt i och med att vi släpper ny skiva i november. Vi har släppt tre låtar. Jag vet inte om det är de som juryn tänkt på. Det var både jury och sms-röster. Kanske har folk varit generösa med röster. Vi har faktiskt inte fått någon motivering. Juryn håller den hemlig. I vilket fall är vi glada. Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte att vi skulle vinna. De som vi ställdes mot, är väldigt etablerade.

Vad har åren på Skurups folkhögskola betytt för din karriär?
Jättemycket. Framför allt eleverna som jag studerade med. Det är tillsammans med dem som jag driver skivbolaget Havtorn Records. Skolan fick mig också till Skåne, tidigare bodde jag i Stockholm. Och all kunskap som lärarna besitter som man bara kunde suga åt sig. Där var det okej att bara leva i musiken. Miljön bjuder ju in till det, man spelar och övar. Lyssnar på musik.

Vad hoppas du på att detta pris kommer att leda till?
Vi hoppas kunna komma ut och spela mer. Att det öppnar dörrar till fler jazzklubbar. Och att intresset för vår kommande skiva ökar.

Den 26 november har We Float releasekonsert på Inkonst, i Malmö.

Text: Arvid Brandström
Foto: Festivalphoto.net