Angus Deaton är bra nog
NOBELPRISET. Ekonomipriset är inte ett nobelpris och det ges ut till den som är bra. Det säger Mats Persson som pratat med Skurupsposten om det enda kriteriet.
Sveriges riksbank fyllde 300 år 1968. ”Och vad passar då bättre än att instifta ett pris för att hylla viktiga upptäckter inom ekonomi?” tänkte Sveriges Riksbank då. Och så blev det. Sedan dess talar man om det som i dagligt tal kallas Nobelpriset i ekonomi.
Kommitten består av svenska forskare som väljer ut de som lyckats göra “bra forskning.” Det är så Mats Persson som sitter i Kommittéen för sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap beskriver det enda kriteriet.
– Man ska ha gjort bra forskning. Och, ja, vad är det? Det är ju en filosofisk fråga. Men det är bara det vi kollar på. Vi har definitivt inte ett antal kriterier som vi kollat på när vi valt Angus Deaton, säger han.
Det handlar sällan, om inte aldrig om att priserna ska gå till den forskare som kommit fram till resultat som har praktisk betydelse. Och om forskningen är banbrytande men för ny och oprövad är det inte bra nog.
– Om nån gör nåt väldigt konstigt som vi inte förstår så kommer den inte få priset, iallafall inte av oss, säger han.
De flesta som tilldelas priset får det en lång tid efter att upptäckten gjorts. Mats Persson kan faktiskt inte komma på nåt ekonomipris där det gått mindre än 20 år mellan upptäckt och pris.
Men om Sveriges Riksbank utser prisvinnarna, finns det inte risk att pristagarna blir de som gynnar Sveriges Riksbank intressen? Mats Persson säger att risken finns och att de diskuterar det inom kommittén.
– Tittar man på alla de priser som getts ut under årens lopp så ges det till många som inte håller på med sånt som har direkt koppling eller är av direktintresse för Riksbanken, säger han.
Text: Dahlia Naji
Foto: Flickr