Anne Lundbergs husdrömmar

Antikrundan 2018 Bildtext: Anne Lundberg Foto: Janne Danielsson/SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Anne Lundberg är ny programledare för Husdrömmar tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh. Foto: Janne Danielsson/SVT

SKIVARP. Programledaren och Skivarpsbon Anne Lundberg tar över Husdrömmar på Sveriges Television i vinter. Under pågående inspelning kommer hon nära inpå deltagarnas liv och låter sig inspireras till egna heminredningsprojekt.

– Det är häftigt att bli insläppt i människors liv, både i det lustfyllda och det sorgliga. Människors historier är glädjen i att vara journalist. Det slår all fiktion i världen. Ett av paren vi följer blev gravida under inspelning och ska få barn när som helst, säger Anne Lundberg som i vinter tar över som ny programledare för livsstilsprogrammet Husdrömmar efter Pernilla Månsson Colt.

– Styrkan med husbyggen och renoveringar är att få följa ett långt skeende. Det händer mycket i livet när man bygger hus, säger Anne Lundberg.

Tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh är det framöver den välkända SVT-profilen från Antikrundan som kommer att besöka husägare runt om i landet.

– Det passar mig bra. Jag gillar hem, hus och inredning, säger Anne Lundberg som med 30 år som journalist på SVT är mer än van att bli insläppt i människors hem och liv.

Bettan Timius bor numera i sitt nyrenoverade hem – ett hus inuti ett växthus – utanför Rydsgård. Tevetittarna kunde följa Bettan och hennes mans byggprojekt under februari förra året. Hon tror att SVT gjort ett bra val av ny programledare.

– Jag tror att Anne är väl rustad för jobbet. Hon är samma typ av person som Pernilla (Månsson Colt reds. anm.), lättsam och avslappnad, säger Bettan Timius som fick vänja sig vid en ny vardag med besök av SVT:s fotografer och producenter.

– Det är inte helt enkelt att vara med i teve. När man säger någonting säger ibland producenten ”Kan du säga det igen?”. Det blir inte samma inlevelse. Man är inte så naturlig när man ska återupprepa det man nyss sa, säger Bettan Timius.

Anne Lundberg har sett olika uppfattningar av tevemedverkan.

– Vissa ångrar sig efteråt, säger hon men tillägger att många av deltagarna i just Husdrömmar uppskattar att få sitt projekt skildrat. Bettan Timius tillhör dem som drog nytta av att överlåta dokumenteringen till SVT.

– Jag är inte så flitig på att skriva dagbok – nu kom det ett helt teveteam och löste det, säger Bettan Timius.

Anne Lundberg delar inredningsintresse med många av de medverkande.

– Det är många begåvande deltagare som medverkar i programmet. Jag får många tips och idéer, säger Anne som själv renoverar flitigt i sitt eget hus, en gammal lärarbostad utanför Skivarp.

– Vi besökte ett hus i Mellbystrand, som tittarna kommer att kunna se i vår, där ägarna hade satt upp fantastiska tapeter. Vitt och fräscht har gått ur modet lite. Tapeterna har gjort comeback. Dock har jag inte köpt några själva, säger Anne Lundberg som för tillfället håller på att göra om källaren till en lägenhet till sina söner eller som gästrum till vänner.

Kommande säsong av Husdrömmar har premiär på SVT1 i slutet av januari 2019.

Text: Ludvig Samuelsson
Foto: Janne Danielsson/SVT