Skurups slogan syns över hela världen

SKURUP. Två journalister har följt en slogan över hela världen. Sveriges äldsta kommunslogan har många historier att berätta och nu finns de samlade i en och samma bok.

Katarina Melvinger och Annika Thunell är till vardags två lokalredaktörer för Skurup på Ystad Allehanda. För ett år sedan startade de ett nytt projekt vid sidan om det ordinarie arbetet, de ville ta ytterligare ett steg närmare Skurups hjärta. Att berätta om Skurup och Skurupsborna var grundtanken men att det skulle ske genom kommunsloganen ”When in Europe don´t miss Skurup” var något de kom på efterhand.

Året var 1967 och mannen bakom påfundet heter Bengt Englund. Vid den tiden var han lärare på folkhögskolan i Skurup. Den svängiga sloganen började direkt användas i folkmun men det var först ett år senare den sattes på klistermärken.

– Det var inte Bengt som slog mynt utav sloganen utan det var andra som tryckte upp och förde den vidare. Sedan tog kommunen efter och nu har de tagit patent på den, säger Katarina Melvinger.

Nashville, Chicago, Sydney är exempel på städer där man kan hitta sloganen uppklistrad. Katarina berättar sin favorithistoria som finns i boken: den handlar om en kvinna som skulle flytta till Palma i Spanien och bad ett taxiföretag köra henne dit. Med en lång resa framför sig packade med hennes saker och ett gäng klistermärken som sattes upp under resans gång.

En bank i Skurup stöttade projektet med ett stipendium och därefter kunde Katarina och Annika börja samla på sig historier från invånarna.

– Vi efterlyste historier på Facebook, i tidningen och i radio. Det har varit väldigt roligt och vi har fått fantastik respons från Skurupsbor, säger Katarina Melvinger.

Katarina berättar att de inte strävar efter att nå lika långt som klistermärkena gjort. De vill hålla det på en lokal nivå och tror att det är Skurupsborna som kommer uppskatta boken mest utav alla.

Igår, torsdag, gick boken ”En kommunslogans underbara resa” till tryck så om ett par veckor håller författarna den i deras händer. I mitten utav oktober hålls ett releaseevent på Svaneholms slott för att uppmärksamma boken.

 

Text: Ella Sjödin

Bild: Privat