Årets läskigaste kväll när spökparaden tar över Skurup

SKURUP. I kväll kommer bara de modigaste Skurupsborna våga sig ut på stan. När mörkret faller och klockan slår sex intar den årliga spökparaden Erikstorget där häxor, vampyrer och andra blodtörstiga varelser samlas för att sprida skräck på Skurups gator. 

Foto: Szabó Janós

Foto: Szabó Janós

Spökparaden är en av Skurups mest älskade traditioner. Förut anordnades paraden av privatpersoner och ensamma aktörer vilket Annika Thunell och Ann-Louise Olander på Ystads Allehandas Skurupsredaktion såg var en för stor arbetsbörda. För två år sedan tog därför lokaltidningen över arrangemanget.

– I fjol kom det över 1000 personer och där stod vi med bara 600 godispåsar! Vi var tvungna att åka ut akut och köpa mer. Vi var nog inte helt förberedda på hur många som skulle komma, säger Annika Thunell. 

Men i år är de väl förberedda. Numera är även Ystads Allehandas marknadsavdelning inblandad och underlättar med det logistiska. Spökrundan sponsras av ICA, Sparbanken och Kullenbergs järnaffär som förser alla barn i paraden med varsin fackla. Annika Thunell tycker att det är roligt att anordna något för alla Skurupsbor oavsett ålder.

– Det som gör spökrundan så uppskattat är nog just för att det är så enkelt. Folk klär ut sig om de vill och så går vi en runda tillsammans i Skurup, utan större krav eller förväntningar, säger hon. 

Både Annika Thunell och Ann-Louise Olander kommer att klä ut sig kvällen till ära, men det är viktigt att de ansvariga fortfarande kan kännas igen om någon skulle behöva hjälp.

– Förra året blev det en utstyrsel med pumpor och fladdermöss, i kväll får vi se, säger Annika Thunell.

Hon berättar att många lägger stort engagemang i sina utklädnader men att det inte finns något tvång att klä ut sig. Fokus ligger på att ha en rolig kväll i Skurup tillsammans. Men denna rysliga afton lockar inte bara till sig de mest lokala gastarna ur sina vrår. 

– Det är inte ovanligt att folk reser in till byn utifrån för att vara med i paraden, säger hon. 

Samling sker på Erikstorget klockan sex och rundan avslutas med godispåseutdelning klockan sju. Föräldrar kan lugnt släppa i väg sina barn då spökparaden kommer att följas av både räddningstjänst och trygghetsvärdar. Nu är paradförberedelserna i full gång och Annika Thunell ser fram emot kvällen. 

– Om vi var 1000 personer förra året så hoppas vi på ännu fler i kväll! säger hon. 

 

 

Text: Jennie Hartnor
Foto: Szabó Janós från Unsplash