Att bli integrerad via sin förlossning

GÖTEBORG. Göteborg är en av Sveriges mest segregerade städer. I en förort till hamnstaden finns Mammaforum. En plats för kvinnor som nyligen kommit till Sverige för att finna trygghet och hjälp att inte bli en del av ett utanförskap.

Hållplatsen Galileis gata i förorten Bergsjön. Morgonen är kall. Men folk är i rörelse. Flera barn är på väg till skolan, dagis. Föräldrar som är på väg till jobbet. Det är familjer som bor här.

På väg från spårvagnen bland alla höghusen slår en stark doft av bondgård – djur och hö emot en. Mitt bland alla höga byggnader finns en inhägnad, nästan som en mini-djurpark med hästar, grisar, hönor.

Mammaforum ligger i botten på ett färgglatt höghus. Dörren är öppen och lappar hänger utanför. Den bleka decembersolen speglar sig i fönsterrutorna med neddragna persienner. Inne i lokalerna är det lugnt och tyst.

Den här fredagen är det Duha Gedi och Nahid Ebadi som jobbar. Duha Gedi, 47 år, jobbar som doula och kulturtolk på heltid för Mammaforum. En doula är med under en förlossning för att dela med sig av sina erfarenheter och ge stöd genom vägledning, amningsträning och massage. Yrket som är flera hundra år gammalt, är en del av både förberedelserna till förlossningen men också efterarbetet. Doulorna på Mammaforum arbetar även som kulturtolk för kvinnor som nyligen har kommit till Sverige från en annan kultur och därför både behöver hjälp av en språklig och kulturell tolk som kan förklara hur barnmorskorna i Sverige arbetar.

–  Jag har det medfött att hjälpa folk hela tiden, säger Duha Gedi.

I hennes röst finns ingen antydan till skryt eller stolthet. Det är ett konstaterande, det bara är så det är.

Duha Gedi har jobbat som doula och kulturtolk sen 2010 och på Mammaforum sen 2012. En doft av te sprider sig genom Mammaforum innan kaffet sätts på och tar över. Det är frukost i köket. De stora rummen är städade. I matsalen står flera runda bord utplacerade, det finns micro med flera haklappar som hänger bredvid. I ett rum finns det soffor och mjuka saccosäckar att sitta i. Leksaker står på rad tillsammans med Ikea-stolar i miniatyrstorlek.

Mammaforum är en verksamhet som riktar sig till kvinnor och mammor som bor i Bergsjön. På hemsidan beskriver de sig som “länken i kedjan för kvinnor med utländsk bakgrund för att de ska få en ökad självständighet”.

Mammaforum arbetar för att kunna ge en trygghet till de som nyligen kommit till Sverige. Kvinnor som annars lätt hamnar i ett utanförskap när de istället för att jobba eller studera och integrera med andra, spenderat flera år med att uppfostra och föda barn. Genom att ha svenska med baby kan kvinnor gå på svenskundervisning samtidigt som de har sina barn med sig.

På Mammaforum huserar 34 doulor och kulturtolkar som sammanlagt kan 21 språk. Deras uppgift utöver att vara ett stöd för föräldrarna är att kunna vara en språklig- och kulturell tolk mellan barnmorskan och paret, då det kan vara en stor skillnad att föda barn i Sverige jämfört med andra länder.

Verksamheten startades 2012 eftersom det fanns ett behov av stöd även innan och efter förlossningen. Mammaforum blev då en plats där kvinnor kan komma för att få hjälp att fylla i olika handlingar och dokument, att få svensk undervisning och de ordnar även olika fester och aktiviteter tillsammans. Men främst kanske det handlar om att ge trygghet och tillit till en grupp som känner ett utanförskap och misstro till den svenska staten.

Ett av de större rummen, där ett stort ovalt bord står mitt i rummet har Mammaforums styrelse möte. Det tysta mumlet från mötet och datorknaster från kontoret avbryts av höga röster från matsalen. Duha Gedi sitter och hjälper en kvinna att ringa ett viktigt samtal.
–  Mammaforum är viktigt. Det finns andra myndigheter som kan hjälpa att fylla i papper. Men vi både fylla i papper och finnas som en plats för stöd och trygghet, berättar Duha Gedi senare.

Hennes mun är stängd mycket. Tandvärk berättar hon. Men ändå ställer hon upp på intervjun. Pratar mycket. Orden hoppar i meningen men att förstå vad hon menar är inte svårt.

–  Många känner en rädsla när de föder barn och i fall du inte kan språket är det skönt att ha med någon man litar på, säger Duha Gedi.

Hon förklarar att det är viktigt att mamman har någon att lita på under förlossningen, att stödet är väldigt stort. Duha Gedi berättar också att de alltid försöker få pappan att vara med under förlossningen också.

Ett av hennes finaste minnen från en förlossning var när det var en ung mamma som kände sig trygg. Pappan var ett stort stöd för mamman och det var bara kärlek i rummet. Duha Gedi ler.

–  Det var en lång förlossning men de hela 30 timmarna vi var tillsammans var bara glädje, berättar hon.

Eva-Maria Wassberg som sitter i styrelsen för Födelsehuset, som Mammaforum är en del av, håller med Duha.

–  Är en person rädd och otrygg under en förlossning kan det förstöra mycket. Vårt mål med Mammaforum är att få en mänskligare förlossningsvård. Det bästa vore om vi inte behövdes, säger Eva-Maria Wassberg.

Eva-Maria Wassberg är ledamot i styrelsen. Hon var med när Mammaforum utvecklades. Hon tar upp benen. Lägger dem på bordet. Är bekväm. Skrattar men samtidigt allvarlig. Hon vill berätta mycket. Framförallt om förlossningar.

Hon förklarar att ett av Mammaforums största problem är att det startade som en ideell organisation. Med barnmorskor som grundare.

–  Sen när det gick bra och vi fick statliga bidrag för att kunna utöka vår verksamhet hamnade vi plötsligt i en arbetsgivarroll, säger hon.

Hon förklarar att det var lite tufft att få ett så stort juridiskt ansvar för alla anställda då flera i styrelsen inte har någon sådan utbildning.

–  Så det har nog inte varit så lätt att vara anställd här alla gånger. Det kan nog vara provocerande att vi inte är ledare med erfarenhet, säger hon och skrattar till.

Nahid Ebadi, 59 år, är en doula som ursprungligen är från Iran och kan prata både svenska, persiska, turkiska och dari.

Nahid Ebadi håller på att förbereda för lunchen. Hon stoppar vitlök och chili i den färska laxen. Ljuden från matlagningen blandas av prat från barn som sitter i matsalen med sina mammor. Barn som blandar sina meningar på svenska, engelska och somaliska.

Nahid Ebadi är tyst. Orden mumlas fram. Även här hoppar orden. Hon rör sig vant i köket under tiden. När hon ska bli fotad vill hon ta av sig förklädet.

–  Jag är väl ingen kökspersonal heller.

Hon skrattar men är inte helt obekväm av att få ett foto taget av sig.

Hennes röst är mjuk. Tyst. Men berättande. Berättandet går mycket på rutin. När en fråga som inte är väntad kommer stannar hon upp och frågar vad jag menar.

–  Hur jag som doula tycker det är att vara med på en förlossning?

Hon rynkar på ögonbrynen. För henne är det en fråga som inte behövs.

–  Jag känner ett ansvar för kvinnan. Kvinnan litar på mig. Jag gör verkligen skillnad när jag är med men samtidigt är det ett väldigt tungt ansvar att se till att kvinnan får det stöd hon behöver, svarar Nahid Ebadi till slut.

Men hon förklarar att hennes jobb inte är att ta mannens plats.

–  Det är jätteviktigt att mannen också är med. Vi ger honom information om hur han ska hjälpa till, säger hon.

Nahid Ebadi berättar att om båda får dela på allt från början blir det mycket mindre problem i en parrelation. Är mannen med på en förlossning och får känna bebisen hud mot hud får han hormoner som gör att han knyter an till bebisen på ett annat sätt förklarar hon.

Nahid Ebadi har varit doula sen 2008. En av hennes egna förlossningar var en hemsk upplevelse och det var så hon kom fram till att detta var detta hon vill bli.

Hon berättar att hon är stolt över vad Mammaforum är men att de skulle behövas mer resurser för att jobba med hela familjer.

–  För nu är det allvar med alla unga här i Göteborg. En av tre som jag känner har problem med sina barn, berättar hon.

Både hon och Duha Gedi är eniga om vad det är som gör Mammaforum till den fungerande verksamhet det är: att det handlar om tillit och trygghet.

–  Mammorna har förstått att bara för att deras unge gråter här så ringer inte vi till socialen, säger Duha Gedi.

Mammaforums arbete är tydligt. Att föda barn och vara kvinna ska inte betyda ett utanförskap till det svenska samhället. I stället ska förlossningen vara en väg in till en lyckad integration.

Text och bild: Alma Hogenäs